« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

"Čelična lady" pati od demencije

Kći Carol potvrdila bolest u memoarima

Barunica Thatcher na wimbledonskom turniru u srpnju ove godine
Barunica Thatcher na wimbledonskom turniru u srpnju ove godine (Reuters)
Više o

demencija

,

memoari

,

Margaret Thatcher

,

Čelična lady

,

Carol Thatcher

Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher - nekad jedan od najsnažnijih političkih umova na svijetu - već sedam godina pati od demencije, ustvrdila je u memoarima koji u nastavcima izlaze u britanskom tjedniku Mail on Sunday njezina kći Carol.

Carol Thatcher u memoarima kaže kako njezina 82-godišnja majka, svojedobno poznata kao "Čelična lady" zbog svojeg čvrstog karaktera, ima problema s memorijom i često ponavlja pitanja.

Njezin tekst ocrtava ženu vrlo različitu od impozantne političarke koja je 80-ih godina prošlog stoljeća ostavila dubok trag na svjetskoj pozornici.

"Žena koja je tako dugo dominirala raspravama ne može više ne samo voditi razgovor nego ni slijediti nit razgovora na koktel-zabavama. U danima kad joj je stvarno loše, jedva da se sjeća početka rečenice u trenutku kad je završava."
Carol Thatcher,
kći "Čelične Lady" o svojoj majci
Margaret Thatcher rijetko se pojavljuje u javnosti nakon što su je liječnici 2002. upozorili da bi se trebala kloniti istupa u javnosti nakon niza malih moždanih udara.

Carol Thatcher u izvacima memoara koji će sljedećeg mjeseca biti objavljeni u knjizi, kaže kako su se prvi znaci demencije kod njezine majke pojavili u dobi od 75 godina, kad je u razgovoru za ručkom pomiješala Falklande s ratom u BiH.

"Gotovo sam pala sa stolca. Nisam mogla vjerovati da se tako muči s riječima i sjećanjem. Znala sam da je u 75. godini, ali sam je oduvijek smatrala bezvremenskom osobom kod koje godine nemaju nikakav utjecaj i koja je izrađena od 100 postotnog kaljenog čelika", kaže kći prve i dosad jedine britanske premijerke, svojedobno jedne od najutjecajnijih političarki svijeta. (HINA/METRO)

25.08.2008. 21:30:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh