« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

SAD-u "neprihvatljivo" glasovanje ruskog parlamenta o Abhaziji i Južnoj Osetiji

Visoka politika opet pokazuje dva lica

Stanovnica Gorija spašava svoje preostale stvari
Stanovnica Gorija spašava svoje preostale stvari (AFP)
Više o

Rusija

,

Gruzija

,

Abhazija

,

Južna Osetija

Sjedinjene Države ocijenile su da je deklaracija ruskog parlamenta u kojoj se poziva na priznavanje dviju gruzijskih separatističkih pokrajine Abhazije i Južne Osetije "neprihvatljivo", objavio je u ponedjeljak State Department.

"Za nas je to neprihvatljivo. Rusija mora poštovati teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Gruzije", kazao je glasnogovornik State Departmenta Robert Wood.

Oba doma ruskog parlamenta, Vijeće Federacije (gornji dom) i Duma (donji dom) u ponedjeljak su jednoglasno usvojila deklaraciju u kojoj pozivaju ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva da prizna neovisnost Abhazije i Južne Osetije.

Odluka je sada na ruskoj izvršnoj vlasti koja ima na raspolaganju niz mogućnosti, od priznanja i jednostavnog pripojenja tih dvaju područja do statusa quo, što bi Gruziju spriječilo da postane članica NATO-a, prema stručnjacima.

"Ni Abhazija ni Južna Osetija neće više nikada živjeti u istoj državi s Gruzijom", rekao je abhaski predsjednik Sergej Bagapš na izvanrednoj sjednici parlamenta.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u ponedjeljak ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva da odbaci deklaraciju ruskog parlamenta o priznanju Abhazije i Južne Osetije.

"Zabrinuta sam zbog odluke ruske Dume da prizna neovisnost Južne Osetije i Abhazije. To se protivi međunarodnome pravu", rekla je Merkel u prigodi posjeta Stockholmu, nakon susreta sa švedskim premijerom Fredrikom Reinfeldtom. (HINA)

25.08.2008. 19:59:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh