« Život
objavljeno prije 12 godina
GENIJALNO

Čarobnim kuglama protiv minskih polja

Afganistanski dizajner je došao na ideju kako da svoju domovinu barem djelomično oslobodi od opasnih svjedoka rata

Čarobna kugla za uklanjanje minskih polja
Čarobna kugla za uklanjanje minskih polja (Massoud Hasani)
Više o

razminiranje

,

Massoud Hassani

,

čarobna kugla

,

minolovac

Promatran iz daljine objekt djeluje poput kakvog divovskog zrelog maslačka. No kada se malo bolje pogleda, upada u oči da je neobična kugla sačinjena od 170 "ticala" od bambusovih stabljika koje su u središtu utaknute u jednu čvrstu zatvorenu kuglu. Na kraju bambusovih štapova nalaze se neke vrste plastičnih tanjura po kojima se ova neobična tvorevina kreće.

Od igračke do minolovca

Iako je ova bodljikava kugla bila nominirana za glavnu nagradu na ovogodišnjem London Design Award, pored takvih predmeta kao što je ovogodišnja olimpijska baklja ili vjenčana haljina vojvotkinje Kate Middelton, njezinom tvorcu na umu nije prije svega bila estetika nego ono čemu je ova tvorevina namijenjena. Radi se prije svega o stabilnosti i površini koja će objektu pod nazivom "Mine Kafon" pomoći da na pogon vjetra dođe do područja u kojem bi trebala djelovati - minskih polja. Naravno da i ostala svojstva, poput težine, igraju važnu ulogu. Jer cilj ove neobične sprave je da mine u minskim poljima dovede do eksplozije i tako ih učini neškodljivima. U kugli u središtu objekta se nalazi GPS uređaj koji prati kretanje po minskom polju tako da je kasnije lakše stvoriti kartu područja očišćenog od mina. Tako je barem zamisao dizajnera ovog objekta Masuda Hasanija. Ovaj Afganistanac je prije 13 godina došao u nizozemski Eindhoven na studij dizajna. No još kao dijete u Kabulu je izrađivao igračke koje je pokretao vjetar. I za njegov diplomski rad na fakultetu u Eindhovenu inspiracija je došla iz dječačkih dana. "Izrađivali smo mnoge igračke s kotačima koje su nam često pobjegle u minska polja kojih je kod nas bilo u izobilju. Tada sam došao na ideju s ovim vozilom i minskim poljem samo u malo većem formatu i težem kako bi se aktivirale mine", prisjeća se Hasani.

Rat nije igra

Rat je, kao i za mnogu djecu u sličnim okolnostima, na njega tada djelovao kao neki film. Ne kao prijetnja nego kao poligon za igranje. O Europi je sanjao kao o zemlji u kojoj se živi lagodno. Danas, koje desetljeće kasnije je svjestan da u Europi ne teče med i mlijeko i da rat nije igra.

Od 1994. Ujedinjeni narodi i ostale organizacije koje se bave čišćenjem minskih polja su izdvojile preko 600 milijuna dolara za razminiranja diljem svijeta. Unatoč tomu samo u Afganistanu svake godine preko 3.000 osoba biva ozlijeđeno od mina. I zbog toga Hasani svoju zamisao o "čarobnoj kugli" koja čisti minska polja što prije želi provesti u djelo. "Trenutno surađujem s dvije tvrtke koje bi kuglu trebale razviti do stupnja na kojem je moguća i praktična primjena. Nakon toga ćemo otići u Afganistan i vidjeti kako to sve skupa funkcionira na terenu. No ne bih se htio ograničiti samo na Afganistan. U Angoli je još uvijek skriveno preko 20 milijuna mina i to na 12 milijuna stanovnika", kaže Hasani.

Skepsa profesionalaca

No još uvijek je mnogo skeptika koji ne vjeruju previše u Hasanijevu kuglu. Jedan od njih je i Henk van der Slik, zapovjednik nizozemskih postrojbi za razminiranje koji ne vjeruje da bi kugla mogla zamijeniti rad stručnjaka, metalnih detektora i specijalno obučenih pasa. S jedne strane Van der Slik Masudovu kuglu ne smatra dovoljno stabilnom za preživljavanje nekoliko eksplozija a isto tako smatra da bi eksplozijama porazbacani geleri i dijelovi mina otežali kasniji posao jer bi detektori metala ove dijelove mogli protumačiti kao mine. On ovu spravu više vidi kao nešto čime bi se eventualno određeno područje testiralo na prisutnost mina.

Hasani međutim ne odustaje od svoje ideje i dalje radi na poboljšanjima svog estetski privlačnog izuma. U pokusima mu pomaže nizozemsko ministarstvo obrane a trenutno radi na prototipu "čarobne kugle" koja bi se kretala ne samo raskrčenim predjelima nego i šumama i područjima s višom vegetacijom. Njegovi kolege dizajneri se bave projektima koji idu u drugom smjeru. No Hasani ima druge ciljeve pred očima. "Meni je kao dizajneru stalo do toga da pomognem ljudima i da im olakšam svakodnevicu", kaže dizajner-poduzetnik. Međutim trenutno je ovom Afganistancu želja Zapadu prenijeti gastronomska iskustva svoje domovine te uskoro izdaje kuharicu s receptima afganistanske kuhinje.

Piše: Waslat Hasrat-Nazimi/Nenad Kreizer/DW
09.06.2012. 09:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh