« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 16 godina
Gošća

Brza i ukusna Mirnina kuhinja

Volim čarobirati s hranom, pa često posegnem za nekim egzotičnim začinom što mojim jelima daje novi, posebniji okus

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Siniša Sunara)
Više o

Mirna Maras

Jeste li primijetili kako su muškarci sretni kada im fino skuhate - tim protupitanjem TV voditeljica Mirna Maras odgovara na upit prolazi li ljubav kroz želudac. 29-godišnja voditeljica, sretno udana za trenera i glumca Marija Valentića, zapravo je vrsna kuharica. Iako će za sebe još uvijek reći da je početnica, njezine su se kulinarske vještine, priznaje nam, razvile otkako je u braku. Mirna kuha gotovo svakodnevno, ne praveći pritom razliku između zimske i ljetne prehrane.

- Zaista volim fino pojesti. Osobito na putovanjima, pa se Marijeve i moje avanture svode na iskušavanje nepoznatih jela i istraživanje malih i romantičnih restorančića. Na svakom smo putovanju pokušali iskušati tradicionalne, lokalne specijalitete. Pravi sam gurman, povjerava Mirna koja našim čitateljima savjetuje sljedeće: Nikada ne izlazite iz kuće bez doručka!

Mirnin savjet za početnikeNemojte se bojati eksperimentirati. Nemojte slijepo slijediti recepte koje nalazite u kuharicama, već uvijek dodajte nešto svoje, neki svoj sastojak. Neka to bude sastojak koji jako volite ili onaj koji ste uvijek htjeli dodati, ali se niste usudili.

- Ujutro obično napravim zdjelicu čokolina s bananom i nekom vrstom žitarica. Naravno, ovisno o vremenu. Ako se ne žurim, tada pripravim nešto obilnije poput jaja ili sira i vrhnja. Trudim se zdravo jesti, ali naravno da brzi ritam života to nekad ne omogućuje, pa ima dana kad pojedem i nešto na brzinu, usput, što nije dobro. Srećom, Mario i ja volimo sličnu hranu, pa je naš jelovnik prilično usklađen - priča lijepa voditeljica.

Mirna najčešće priprema piletinu na sve načine, uz puno povrća, a na jelovniku su uvijek juha i kukuruzni kruh.

- Kod mene nema klasičnih recepata. Svaki je put nešto drukčije. Volim čarobirati i eksperimentirati s hranom. No, zanimljivo je da, premda imam dalmatinskih gena, nekim čudom ne volim ribu. Svi su iznenađeni kada im to kažem, ali meni jednostavno ne odgovara ni miris ni okus ribe, pa je i ne pripremam. No, na svom vjenčanju sam za glavno jelo izabrala upravo ribu, a na meniju je bila i salata od hobotnice te puno mesa i obilje povrća...

Gastro upitnik- Slano ili slatko?
Slatko. Obožavam kolače.
- Kava ili čaj?
Kava. Nezaobilazan početak svakog dana.
- Najdraže jelo?
Piletina na sve načine. Juha, s gljivama, pirjana....
- Najomraženije jelo?
Janjetina. Nikada se nisam navikla na njezin intezivan okus.
- Riba ili meso?
Riba. Iako imam dalmatinske gene, a na mojoj je svadbi glavno jelo bila riba i hobotnica, više sam za meso.  

Bilo je jako, jako fino - prisjeća se Mirna dok odabire svježi sir i vrhnje za svoj specijalitet s piletinom. Zanimljivo je, nastavlja, što je, dok je živjela s roditeljima, kuhanje uopće nije zanimalo.

Mnogo, mnogo voća...Ne pravim razliku između ljetne i zimske prehrane, osim što ljeti uvijek jedem više sezonskog voća. Najvažnije je doručkovati i toga se strogo pridržavam. Ako nemam previše vremena, obično jedem čokolino ili žitarice s bananom. Vikendom si priuštim nešto obilniji početak jutra - jaja s domaćim sirem i vrhnjem.  

- Tek kad sam počela živjeti sama, počela sam i kuhati, ali i ozbiljnije razmišljati o prehrani. I danas se trudim hraniti jednako zdravo kao i kada sam živjela s roditeljima, ali, nažalost, vrijeme je tu presudno, pa često pribjegnem nekim ukusnim, ali i hranjivim receptima na brzinu - zaključuje.
Razgovarajući s Mirnom nismo se mogli oteti dojmu da, iako voditeljica zaista voli dobro pojesti, to se na njezinoj liniji uopće ne vidi.  - Na sreću nikada nisam bila na diejti. Mislim da su za to zaslužni geni. Uostalom, kada bi morala biti na dijeti, to bih teško podnijela.  

Piletina s gljivama Mirne Maras-Sastojci:
2 fileta pilećih prsa
500 g vrganja
1 vlasac
slatko vrhnje
mlijeko
brašno
peršin
suho bijelo vino
juha od povrća
maslinovo ulje

-Priprema:
Očistite vrganje  i narežite ih na komadiće. Usitnite vlasac i peršin, propirjajte na 3 ili 4 žlice ulja, dodajte gljive, posolite, popaprite i još malo pirjajte, dok se okusi ne povežu. Podlijte jednom kutlačom juhe, maknite s vatre i ohladite. Pileća prsa prerežite napola, pobrašnite ih, posolite i popaprite. Pecite na 3 - 4 žlice ulja uz povremeno okretanje, dok se ne zažute. Ocijedite suvišnu masnoću i začinite usitnjenim vlascem. Podlijte s pola čaše vina, pola čaše slatkog vrhnja i pola čaše mlijeka. Kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne. Filete rasporedite na tanjure, dodajte gljive i pospite usitnjenim peršinom.

Piše: Piše: Iva Novak
16.06.2008. 01:20:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh