Deset neotkrivenih kulinarskih dragulja
Za gurmane nomade koji vole svojim nepcima priuštiti nove izazove, internetski portal AskMen.com sastavio je popis od deset još neotkrivenih svjetskih kulinarskih dragulja. U izboru se nisu samo povodili za kvalitetom restorana (premda je to bio važan faktor), već i kalibrom ‘chefova’, izborom dostup-nih sastojaka i raznolikošću kuhinje.
San Sebastian, Španjolska
San Sebastian nalazi se na sjevernoj obali Španolske, u Baskiji koja je poznata po svojoj kuhinji, posebice tapasima. Ovaj mali grad ima čak tri restorana koja se mogu pohvaliti s tri Michelinove zvjezdice - Akelare, Arzak i Martin Berasategui. Hrana u San Sebastianu naprosto je odlična, a tapasi su obavezni. Ali nemojte zaboraviti ni na ulov lokalnih ribara koji može biti pripremljen na kineski, njemački, galicijski, talijanski i baskijski način.
Mougins, Francuska
Mougins, gradić na jugoistoku Francuske, nije poznat samo kao mjesto smrti Pabla Picassa, već i po svojoj gastronomskoj klimi. Premda ima samo 16 000 stanovnika, Mougins ima više od 50 restorana, uključujući i Moulin de Mougins s dvije Michelinove zvjezdice, smješten u staroj vodenici, koji je osnovao ‘chef’ Roger Vergé, a u njemu je stvarao i legendarni Alain Ducasse. Treba svakako istaknuti i restoran Candille, također s Michelinovom zvjezdanom oznakom, u kojem možete uživati u intimnoj večeri s kulinarskim kreacijama ‘chefa’ Sergea Gouloumesa. Candille se ubrzano probija među najbolje restorane na francuskoj rivijeri.
Mougins vam pruža mogućnost uživanja u najboljem mogućem kulinarstvu, a ako ne želite previše opteretiti budžet, možete naći mnogo malih restorančića s odličnim menijima.
Luxembourg, Luksemburg
Zemlja s manje od pola milijuna stanovnika, ali s više od deset zvjezdanih Michelinovih restorana, mora se naći na svakome popisu gastronomskih odredišta.
U glavnom gradu Luxembourgu, koji ima tek 75 000 stanovnika, naći ćete čak tri zvjezdana restorana. Kulinarski utjecaji dolaze iz Francuske, Belgije i Njemačke, a oslikavaju se u lokalnim specijalitetima poput pastrve, štuke i rakova, ali i kod slastica i kolača.
Göteborg, Švedska
Göteborg, drugi najveći švedski grad može se pohvaliti s pet restorana ovjenčanih Michellinovim zvjezdicama - 28+, Basement, Fond, Sjomagasinet i Kock & Vin - a iz tog grada dolazi i iznenađujući broj najboljih švedskih kuhara. Kuhinja utemeljena na plodovima mora svojom vrhunskom izvedbom zadovoljava pola milijuna stanovnika, ali i sve sretne gurmane koje nanese put.
Palermo, Italija
Sicilijanska kultura posljedica je raznih utjecaja, a to odražava i njihova kuhinja. U Palermu uživajte u povrću, ribi i žitaricama obogaćenim najboljim utjecajima Mediterana i Bliskog istoka. On nudi najbolje od sicilijanske kuhinje, a u restoranima poput Il Mulinazza i Osterie Altri Tempi uživajte u klasičnim lokalnim specijalitetima poput vampaciucia c’ancovia, tjestenine s rajčicama, inćunima i grožđem.
Svakako probajte i foccacce, peciva sa slezenom i plućicama u svinjskoj masti, panelle, pržene pravokutnike od brašna i slanutka, i arrancine s mesom ili putrom. A najbolja svježa hrana može se naći na tržnici Ballaro, osnovanoj u 11. stoljeću.
Ludlow, Engleska
Očekivali ste drugi engleski grad na ‘L’? Izabran je zbog velike koncentracije restorana s Michelinovim zvjezdicama. Svojedobno se mogao pohvaliti s najviše osim Londona, premda je brojao samo 10 000 stanovnika. Nažalost, danas je situacija lošija i samo Mr Underhill još drži taj zvjezdani status, no hrana je još uvijek na pameti stanovnika. A gurmane će i dalje oduševljavati iznimne prodavaonice hrane i pubovi koji nude svakodnevna slasna jela. U Ludlowu nije u ponudi samo vrhunska kuhinja, ali se svugdje dobro jede. Taj se gradić također može pohvaliti i s jednim od najboljih engleskih festivala hrane i pića.
Las Vegas, SAD
Svi znaju da je Las Vegas sav u blještavilu, glamuru i kockanju, ali istodobno napreduje u finom kulinarstvu i postao je drugi dom mnogim velikim kuharima, Gordonu Ramsayju, Mariu Bataliju, Thomasu Kelleru i Emerilu Lagasseu. Najbolji restorani su Guy Savoy (zbog teletine u slatkom kruhu), Commander’s Palace (zbog jazz bruncha s francuskim tostom u stilu New Orleansa) i Firefly (zbog španjolskih tapasa i tosta s artičokama). Najveći gurmanski užitak ipak pruža Joel Robuchon jedino mjesto u gradu koje se diči s tri zvjezdice.
Postoji čak i tržnica gdje se mogu nabaviti kvalitetne svježe namirnice i lokalni pekarski proizvodi.
Novac vam u Las Vegasu može pružiti sve, a hrana nije iznimka.
Bologna, Italija
Bologna nije najveličanstveniji talijanski grad, ali kada je u pitanju hrana, svakako je jedno od najimpresivnijih mjesta. Nadimak za regiju u kojoj se nalazi Bologna je ‘La Grassa’ ili ‘masno’ - kojim se slavi bogata prehrana u kojoj ovdje možete uživati. Svinjetina prevladava u Bologni koja je glasovita i po suhomesnatim proizvodima poput mortadele ili pršuta, tjestenini kao što su tortellini, tagliatelle, kao i tamošnjem parmigianu reggianu.
Među vrhunskim restoranima su Al Pappagallo s jelima Emilije-Romagne i Da Bertino sa svojim tortellinima. A za užitak u okusima posjetite zatvorenu tržnicu na Via Clavature gdje možete isprobati šest vrsta mozzarelle.
Edinburgh, Škotska
Dom je tri zvjezdana restorana po Michelinu (Martin Wishart, Number One i The Kitchin), ali je poznat i po svojim tržnicama, pubovima i čajanama. I, naravno, savršena destinacija za sve ljubitelje kulture.
Uvijek ćete pronaći obližnji pub s dobrom hranom, a nikako ne treba zaboraviti ni gradske festivale, od tradicionalnog Edinburgh Festivala do Taste of Edin-burgh gdje se može naći najbolja škotska hrana i piće.
Singapur
Izmiješani britanski i azijski utjecaji čine Singapur jednom od najvećih neotkrivenih gurmanskih prijestolnica. Singapurski festival hrane koji se održava svakog srpnja prekrasan je izlog najbolje lokalne hrane, uključujući i raka s čilijem koji svi obožavaju. Krenite u Clarke Quay i Boat Quay ako želite vrhunske restorane, a u kinesku četvrt ili na tržnicu Lau Pa Sat za najbolja lokalna jela. Među najboljim restoranima su One Rochester ako želite francusku kuhinju i Lei Garden za morskog psa na žaru. Tržnica Lau Pa Sat uz svježe namirnice nudi klasična jela poput raka sa čilijem, ljutih rezanaca i prženog kolača od mrkve.
Novi komentar