« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
ZA SVAKU POHVALU!

Bronca iz fizike za naše učenike na svjetskom natjecanju

Na uglednom svjetskom natjecanju iz fizike naši učenici pokazali da i cure znaju fiziku.

službeni plakat nathecanja
službeni plakat nathecanja (payvand.com)
Više o

srednjoškolci

,

brončana medalja

,

natjecanje iz fizike

,

eksperimentalna fizika

Na uglednom svjetskom natjecanju iz eksperimentalne fizike "International Young Physicists' Tournament" (IYPT) koje se ove godine od 22. do 31. srpnja održava u Teheranu hrvatske predstavnice, učenice hrvatskih srednjih škola osvojile su brončanu medalju.

Učenice Nives Bonačić, Katja Kustura, Una Pale, Gabriela Clara Racz i Lara Vrbanec, čiji su mentori Veronika Sunko, studentica fizike i dr. sc. Željko Marohnić, osvojile su brončanu medalju zauzevši izvrsno 11. mjesto među 21 reprezentacijom, prenosi Hina.

Hrvatska ekipa privlači pozornost i zbog toga što je jedina potpuno ženska reprezentacija.

Na natjecanju sudjeluju Austrija, Njemačka, Republika Kina (Tajvan), Iran, Slovačka, Singapur, Bjelorusija, Švedska, Poljska, Hrvatska, Gruzija, Češka, Bugarska, Brazil, Švicarska, Kina, Rusija, Tajland, Kenija i Ukrajina.

I lani je hrvatska ekipa (čiji su članovi bile i neke ovogodišnje predstavnice) u Beču osvojila brončanu medalju u iznimno jakoj konkurenciji u kojoj su pored ovogodišnjih sudionika bili i Australija, Francuska, Novi Zeland i Velika Britanija.

Riječ je o korisnom i važnom svjetskom okupljanju srednjoškolaca koji se pasionirano bave eksperimentalnom fizikom.

Rješavaju se, prezentiraju, recenziraju i debatiraju ne samo problemi poput električnih polja, aerodinamike, magnetizma ili lasera, već i vrlo praktični problemi poput sušenja mokrog suđa, lomljenja špageta, loma svjetlosti, miješanja toplih i hladnih tekućina i drugih fizikalnih pojava koje nas okružuju, ali rijetko o njima razmišljamo na znanstveni način.

Natjecanje ima i širi značaj od znanstvenog jer se mladi iz različitih kultura sa svih kontinenata upoznaju i druže na pozitivan i konstruktivan način.

 

27.07.2011. 10:25:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh