« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
NOVE TENZIJE

Britanski kruzer dobio zabranu pristajanja u Argentini

Lokalne vlasti zabranile su britanskom kruzeru s 2.600 putnika pristajanje u luci u gradu Ushuaji, a nova trzavica između Londona i Buenos Airesa dolazi uoči 30. obljetnice rata za Falklande

Fotografija vijesti
Više o

Velika Britanija

,

Argentina

,

Falklandski otoci

,

kruzer

Lokalne argentinske vlasti zabranile su u ponedjeljak turističkom brodu koji plovi pod zastavom Bermuda, pristajanje u luci u Ushuaji, glavnom gradu provincije Ognjena zemlja (Tierra del Fuego), izvješćuju agencije i podsjećaju da je Bermuda prekomorski britanski teritorij, javlja Hina.

"Brod kojem nije dozvoljeno pristajanje u luku je Star Princess, luksuzni kruzer s 2.600 putnika", izvjestila je državna agencija Telam.

Naime, uoči 30. godišnjice rata za Falklande te zbog činjenice da su britanske kompanije u vodama arhipelaga počele s istraživanjem nafte, porasle su napetosti između dvije zemlje.

Godine 1982., nakon što je Argentina izvršila invaziju na južnoatlantsko otočje koje naziva Las Malvinas, Velika Britanije je krenula u rat koji je završio nakon 10 tjedana.

London odbija s vlastima u Buenos Airesu rasgovarati o suverenosti nad tim otocima, ukoliko to ne zatraži 3.000 otočana. Jedan visoki britanski diplomat je ranije upozorio Argentinu da će Velika Britanija "odlučno" braniti Falklande ukoliko to bude potrebno te da će a Buenos Airesom razgovarati o svim pitanjima koja se tiču tih otoka, osim pitanja suverenosti.

28.02.2012. 07:36:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh