« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ZELENI PONEDJELJAK

Prijatelji životinja promovirali namirnice biljnog podrijetla

Aktivisti udruge Prijatelja životinja danas su poticali građane da se pridruže kampanji "Zeleni ponedjeljak" i barem jedan dan u tjednu jedu samo namirnice biljnoga podrijetla

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Prijatelji životinja

,

Koza godišnji horoskop

,

hipernova

Udruga je najavila piknik, ali ga je omela kiša pa će ga održati poslije. "Iako je prvi dan ljeta, kiša i niske temperature upućuju na klimatske promjene nastale zbog ljudskog utjecaja na prirodu. Upravo kampanja 'Zeleni ponedjeljak' potiče građane da promjenom svojih svakodnevnih prehrambenih navika utječu na smanjenje uništavanja okoliša, a time i klimatskih promjena", ističu u priopćenju Prijatelji životinja.

Prijatelji životinja navode kako je u Europskom parlamentu "u procesu stupanja na snagu" novoizglasovani amandman koji prvi put daje pravnu definiciju i zaštitu izraza "vegetarijansko" i "vegansko". Ističu kako taj amandman jamči da proizvodi koji se deklariraju kao "vegetarijanski" ne uključuju proizvode dobivene od bilo koje životinje, pa tako ni od riba, a oni s deklaracijom "veganski" ne uključuju ni ostale namirnice životinjskoga podrijetla, poput mlijeka, jaja i meda.

Tim amandmanom pojmovi poput "semivegetarijanstva" bit će isključeni, što će uvesti reda u označavanju proizvoda i razumijevanju vegetarijanske prehrane. U Hrvatskoj već postoji V-oznaka (V-label) koja je u skladu sa spomenutim amandmanom i jamči tvrtkama i potrošačima pouzdanost informacija o sastavu proizvoda, navode Prijatelji životinja.

Kako bi građanima olakšali da pronađu proizvode biljnoga podrijetla, izradili su on-line vodič s detaljnim informacijama o veganskim proizvodima u Hrvatskoj. Navode da je "vege vodič" objavljen na internetskim stranicama www.prijatelji-zivotinja.hr i www.zeleni-ponedjeljak.com, gdje se građani mogu upisati i za redovito primanje recepata. (hina/metro-portal)

21.06.2010. 16:29:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh