« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
SKEPTICI

Britanci bi referendum o ostanku u EU

Paradoksalno na prvi pogled - protivljenje Davida Camerona odlukama EU diglo mu je popularnost

Davidu Cameronu porasla popularnost
Više o

Velika Britanija

,

referendum

,

EU

,

David Cameron

Negativni odgovor Davida Camerona na fiskalni pakt na europskom summitu prije deset dana ojačao je premijera u ispitivanjima javnog mnijenja i potaknuo zahtjeve za referendumom o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji, pokazuju rezultati ispitivanja instituta ICM, objavljeni u nedjelju u Sunday Telegraphu.

Prema tom istraživanju, 35 posto ispitanika sklono je referendumu o članstvu u Europskoj uniji tijekom godine, 16 posto ih želi referendum prije raspuštanja parlamenta za četiri godine, a još osam posto prije kraja sljedećeg isteka parlamenta.

Samo 25 posto ispitanika protivi se referendumu dok 16 posto nema mišljenje. Premijer je dosad zaustavljao zahtjeve za referendumom o članstvu u Europi koji su dolazili od euroskeptika iz njegove stranke.

Konzervativna stranka na vlasti ojačana je premijerovim istupom na europskom summitu: konzervativci prema ispitivanju mnijenja dobivaju 40 posto potpore što je njihov najviši rezultati nakon parlamentarnih izbora u svibnju 2010.godine.

Oporbena laburistička stranka pala je za dva postotna poena na 34 posto dok su liberalni demokrati, partneri u koaliciji na vlasti, zadržali nepromijenjen rezultat od 14 posto.

istraživanje je rađeno na uzorku od 1008. odraslih ispitanika u razdoblju od 14. do 15. prosinca 2011.

 

18.12.2011. 13:23:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh