« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
PROBLEMI

Brexit stvara golemu rupu u proračunu EU

Europski će proračun za malo više od dvije godine imati proračunski manjak na dohodovnoj, ali i rashodovnoj strani proračuna

Panika za dvije godine?
Panika za dvije godine? (Arhiva)
Više o

EU

,

Europska komisija

,

proračunski manjak

,

Brexit

Europska komisija objavila je dokument na 40 stranica promišljanja o budućnosti europskog proračuna u sljedećem proračunskom razdoblju do 2020. godine, a što će se poklopiti s izlaskom Velike Britanije iz Europske unije.

Prema procjenama Europske komisije, izlaskom Britanije, u proračunu se stvara manjak od gotovo 12 milijardi eura. Usporedbe radi, to je svota koju bi Hrvatska trebala dobiti od Europske unije u desetogodišnjem razdoblju.

Sve to znači samo jedno - pokreće se javna rasprava o preraspodjeli novca iz proračuna, koja će trajati sve do sredine sljedeće godine, kada se predstavlja novi europski financijski okvir.

Europski će proračun za malo više od dvije godine imati proračunski manjak na dohodovnoj, ali i rashodovnoj strani proračuna. Države članice žele ojačati obrambenu i sigurnosu politiku, zaštitu granica i više izdvajati za migrantsku politiku. A to sve košta. Kako će Bruxelles pokriti više stavki s manje novca:

"Ili ćemo prihvatiti da Unija ne može financirati ni postojeće ni buduće prioritete i naći se pred teškim izborom, ili ćemo raditi na proračunu koji može odgovoriti na novonastalu situaciju", rekla je Corina Creţu povjerenica za regionalnu politiku EU. 

30.06.2017. 16:01:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh