« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
MIŠLJENJE STRUČNJAKA

Breivik je mentalno bolestan, no nije psihotičan

Breivikovo se mentalno zdravlje ispituje kako bi sud utvrdio je li bio zdrav u vrijeme njegovog bombaškog napada i ubilačkog pohoda

Fotografija vijesti
Više o

Norveška

,

suđenje

,

Anders Behring Breivik

,

masakr na Utoyi

Norveški masovni ubojica Anders Behring Breivik boluje od poremećaja u razvoju i neuropsihijatrijskih poremećaja ali nema paranoidnu shizofreniju, rekao je norveški stručnjak u petak u svjedočenju koje je vidljivo uznemireni optuženik odbacio kao "uvredljivo", javlja Hina.

Breivikovo se mentalno zdravlje ispituje kako bi sud utvrdio je li bio zdrav u vrijeme njegovog bombaškog napada i ubilačkog pohoda.

Jedan tim stručnjaka zaključio je da je bio psihotičan, odnosno da je patio od paranoidne shizofrenije, dok je drugi došao do suprotnog zaključka, ostavljajući peteročlanom sudskom vijeću da odluči.

"Ovo je teško ... ali osporavam prvo izvješće jer ne nalazim dokaze paranodine shizofrenije", rekao je Ulrik Frederick Malt, profesor sa sveučilišta u Oslu na posljednjem ročištu deset tjedana dugog suđenja Breiviku.

No Breivik, kojemu se sudi za ubojstvo 77 osoba prošlog srpnja, ima Aspergerov sindrom, pervazivan razvojni poremećaj iz autističkog spektra koji često počinje u djetinjstvu, neuropsihijatrijski poremećaj Touretteov sidnrom, narcistički poremećaj ličnosti i moguće pati od deluzija, rekao je Malt.

Breivik, koji je njegovo svjedočenje pratio s usiljenim smiješkom, prekinuo je Malta nazvaši njegov iskaz "uvredljivim" a sudsku proceduru koja ga tjera da to sluša "smiješnom".

08.06.2012. 20:03:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh