« Svijet
objavljeno prije 12 godina
USPJEH UNATOČ KASNOJ KANDIDATURI

Vuk Jeremić izabran za predsjednika Opće skupštine UN-a

Za Vuka Jeremića glasovalo je 99 od 193 zemalja članica UN-a, a mandat predsjednika Opće skupštine mu traje do rujna 2013.

Fotografija vijesti
Više o

Srbija

,

izbori

,

Vuk Jeremić

,

Opća skupština UN-a

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izabran je u petak za predsjednika Opće skupštine UN-a pobjedivši protukandidata litvanskog veleposlanika u UN-u Daliusa Cekuolisa za kojega je glasovala Hrvatska, javlja Hina.

Od 193 zemlje članice UN-a, za šefa srbijanske diplomacije glasovalo ih je 99, a za Cekuolisa 85. Među onima koji su glasovali za litvanskog veleposlanika bio je i predstavnik Hrvatske, doznaje se u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Ministrica Vesna Pusić u ožujku je izjavila da je Hrvatska obećala poduprijeti Litvu za dužnost predsjednika Opće skupštine UN-a i da će se svoje riječi držati. Pusić je rekla da je Jeremićeva kandidatura istaknuta kasno, da je Litva to učinila još 2004. i prije godinu dana počela lobirati među članicama UN-a.

BiH je bila suzdržana tijekom glasovanja o novom predsjedniku Opće skupštine, jer nije bilo moguće postići suglasnost o tome kojega kandidata poduprijeti, odlučilo je u petak Predsjedništvo BiH.

Članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić ranije su izrazili rezerve prema kandidaturi Jeremića držeći kako on ne zaslužuje postati predsjedateljem Opće skupštine UN zbog njegovih proturječnih stajališta u odnosu na BiH koje su ocijenjene kao miješanje u unutarnje poslove. Srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović je pak odlučno podupirao Jeremića.

Jeremić će Općom skupštinom UN-a predsjedati od rujna ove godine do rujna 2013.

08.06.2012. 18:49:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh