« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
NAPREDAK

Brazilski istraživači uzimat će matične stanice iz zuba

Sveučilište u Sao Paulu i britanski KCL osnovali su zajdnički laboratorij u kojem će kultivirati matične stanice iz zuba

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

matične stanice

,

zubi

Brazilski istraživači će uzimati matične stanice iz zuba. Projekt, koji se provodi u partnerstvu s jednim britanskim sveučilištem, znatno će smanjiti troškove tehnologije stvaranja matičnih stanica. Znanstvenici sa državnog Sveučilišta u Sao Paulu su zajedno sa stručnjacima s KCL-a (King's Collegea London) napravili laboratorij radi kultiviranja matičnih stanica iz zuba.

Prema riječima koordinatora projekta Andree Mantessoa u pulpi 20 mliječnih ljudskih zuba kod svakoga čovjeka postoje matične stanice. One se mogu iskoristiti za stvaranja tkiva poput kostiju, mišića i živaca, pa čak i drugih zuba. Mantesso kaže da je istraživanje još uvijek u povojima i da je trenutno nemoguće reći kad će se tehnike moći primjenjivati na pacijentima. Laboratorij počinje s radom već sljedeće godina. Kako stvari zasada stoje, matične stanice će se nastaviti uzimati klasičnom metodom, točnije iz embrija i pupkovine novorođenih beba. Dva sveučilišta rade na još pet zajedničkih projekata.

Piše: Metro Brazil
22.07.2010. 18:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh