« Svijet
objavljeno prije 13 godina
POBJEDA NOVCA

Brazil odobrio gradnju hidroelektrane na rijeci Xingu u Amazoni

Hidroelektrana će poplaviti 500 četvornih kilometara uz rijeku Xingu i natjerati na preseljenje 16.000 ljudi

Belo Monte
Belo Monte (Wikipedia)
Više o

Brazil

,

Amazona

,

hidroelektrane

,

Belo Monte

Brazil je dao konačno odobrenje za početak radova na golemoj hidroelektrani Belo Monteu u Amazoni. Treća po veličini hidroelektrana u svijetu gradit će se usprkos kampanji organizacija za zaštitu prirode i domaćeg indijanskog stanovništva, prenosi Hina.

"Brazilski institut za okoliš (IBAMA) izdao je konzorciju brazilskih poduzeća Norte Energii službenu licencu kojom odobrava gradnju hidroelektrane Belo Montea na rijeci Xingu u Amazoni čija će snaga biti 11.233 megavata", priopćilo je u srijedu to vladino tijelo.

Indijanske zajednice na tom području, 'zeleni' i Katolička crkva pokrenuli su prije više od godinu dana kampanju protiv gradnje te hidroelektrane koja će poplaviti 500 četvornih kilometara uz rijeku Xingu, na zapadu amazonske države Pare i natjerati na preseljenje 16.000 ljudi, po službenim podacima.

Njihovu su borbu popularizirale zvijezde poput kanadskog redatelja filma Avatar Jamesa Camerona koji je lani više puta dolazio u Brazil kako bi pružio potporu domorocima i zatražio od tadašnjeg predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve "da bude junak i zaustavi" projekt.

"To su kriminalni radovi kojima će se uništiti velik dio šume, koji utječu na život više desetaka tisuća ljudi i koji će isušiti rijeku (Xingu) o kojoj ovisi pet indijanskih sela", rekla je Antonia Melo, čelnica pokreta "Xingu živi zauvijek".

"Belo Monte će jamčiti energetsku sigurnost Brazila" proizvodeći 10 posto električne energije u zemlji, odgovorio je u srijedu brazilski ministar energetike Edson Lobao, najavljujući plan održiva razvoja za to područje.

Belo Monte, čija će gradnja stajati 11 milijarda dolara, bit će treća po veličini hidroelektrana u svijetu, nakon Tri klanca u Kini (18.000 MW) i Itaipua (14.000 MW) na granici Brazila i Paragvaja.

01.06.2011. 22:43:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Myrko
    02.06.2011. 12:39
    ha, ne moš ovce i novce
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh