« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
NACISTIČKI DIKTATOR

Braunau oduzeo Hitleru titulu počasnog građanina

Selo u kojem je rođen Adolf Hitler proglasilo ga je počasnim građaninom, a nakon toga je postalo administrativnim dijelom Braunaua

Fotografija vijesti
Više o

Adolf Hitler

,

Braunau

Iako mu nikad službeno nije dodijeljen, rodni grad nacističkog vođe, Braunau, oduzeo je Adolfu Hitleru status počasnog građanina, javlja Hina.

Gradsko vijeće jednoglasno je oduzelo Hitleru sve počasti koje je mogao uživati, a koje nisu automatski prestale vrijediti kada je 1945. godine izvršio samoubojstvo u svom bunkeru u Berlinu.

"Iako u arhivima nismo našli nikakve dokaze da je grad Braunau am Inn dodijelilo Hitleru status počasnog građanina, ali smo svejedno status iz opreza povukli i ukinuli", stoji u priopćenju gradskog vijeća.

Selo Ranshofen u kojem je Hitler rođen proglasilo ga je počasnim građaninom 1933. godine. Ranshofen je 1939. postao administrativnim dijelom Braunaua.

Braunau je također ukinuo odluku Hitlerovu pravu na prebivalište izdanu 1938., godine u kojoj je nacistička Njemačka pripojila Austriju.

Brojni austrijski gradovi proglasili su Hitlera počasnim građaninom dok je bio na vlasti, a mediji sada od njih traže povlačenje tih odluka. Grad Amstetten u svibnju je Hitleru ukinuo taj status, no dva gradska vijećnika iz desničarske Slobodarske stranke suzdržali su se od glasovanja tvrdeći da glasovanje nije potrebno jer je status prestao vrijediti Hitlerovom smrću.

08.07.2011. 18:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh