« Glazba
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
NOVOSTI

Branko Mihanović predstavlja 'Kleopatrin napitak' A. Kabilja

Oboist, pedagog, bivši ravnatelj Opere HNK te umjetnički ravnatelj Osorskih glazbenih večeri, Branko Mihanović, u novoj epizodi Cantusovog slavljeničkog ciklusa '20 za 20' predstavit će djelo 'Kleopatrin napitak' Alfija Kabilja

Cantus 20 za 20
Cantus 20 za 20 (Arhiva)
Više o

Cantus Ansambl

,

Branko Mihanović

„Neka cijeli ovaj svijet..." zapjev je koji pripada legendarnim stihovima hrvatske glazbe, a dio je glazbe iz mjuzikla Jalta, Jalta, jednoga od najpoznatijih djela skladatelja, dirigenta, aranžera, pijanista, tekstopisca, libretista i producenta (a zvanjem arhitekta!) Alfija Kabilja. Ovaj autor međunarodnog ugleda iza sebe ima bogat i šarolik opus koji, osim solističkih, komornih I orkestralnih partitura uključuje i uspješnice iz područja šansone i zabavne glazbe, kao i poznatu glazbu za kazalište, televiziju i film.

Prisjećajući se kako je njegov profesor, glasoviti Rudolf Matz, napisao kako bi svaki talentirani i sposobni skladatelj trebao za svaki instrument ponešto napisati, skladao je 2013. godine trostavačnu solističku skladbu za obou, kako je rekao, „u postmodernome stilu, s primjesama orijentalnog melosa". Skladba Kleopatrin napitak praizvedena je u studenom 2015. godine, u dvorani „Blagoje Bersa", u sklopu poznatog koncertnog formata Cantus Ansambla „solo-tutti".

Djelo je praizveo upravo glazbenik kojega je Kabiljo imao na umu pišući skladbu, Branko Mihanović. Ovaj vrsni oboist ističe kako je riječ o rijetkome primjeru skladbi domaćih autora pisanih za solo obou, koji usto može drugim skladateljima poslužiti kao dobar primjer u prepoznavanju izražajnog potencijala toga instrumenta i proširenju njezina repertoara. „U ovoj trostavačnoj kompoziciji, kako je ja doživljavam, nije uključena samo poznata anegdota o Kleopatrinoj mudroj dosjetki, već cjelokupan dramaturški zaplet i povezanost oboe s orijentalnom melankolijom, opasnošću dvorskih intriga i bahantski razuzdanim ritmovima", kaže Mihanović te ističe ovo djelo ne zahtjeva eksperimentalnu tehniku sviranja nego virtuoznost i istančanu kulturu tona.

„Nadam kako će svojim neupitnim kvalitetama pronaći put do najšireg kruga slušatelja!" 

20.08.2021. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh