Metro-portal.hr

objavljeno 20.08.2021. 12:01:00
NOVOSTI

Branko Mihanović predstavlja 'Kleopatrin napitak' A. Kabilja

Oboist, pedagog, bivši ravnatelj Opere HNK te umjetnički ravnatelj Osorskih glazbenih večeri, Branko Mihanović, u novoj epizodi Cantusovog slavljeničkog ciklusa '20 za 20' predstavit će djelo 'Kleopatrin napitak' Alfija Kabilja

Cantus 20 za 20
Cantus 20 za 20 (Arhiva)

„Neka cijeli ovaj svijet..." zapjev je koji pripada legendarnim stihovima hrvatske glazbe, a dio je glazbe iz mjuzikla Jalta, Jalta, jednoga od najpoznatijih djela skladatelja, dirigenta, aranžera, pijanista, tekstopisca, libretista i producenta (a zvanjem arhitekta!) Alfija Kabilja. Ovaj autor međunarodnog ugleda iza sebe ima bogat i šarolik opus koji, osim solističkih, komornih I orkestralnih partitura uključuje i uspješnice iz područja šansone i zabavne glazbe, kao i poznatu glazbu za kazalište, televiziju i film.

Prisjećajući se kako je njegov profesor, glasoviti Rudolf Matz, napisao kako bi svaki talentirani i sposobni skladatelj trebao za svaki instrument ponešto napisati, skladao je 2013. godine trostavačnu solističku skladbu za obou, kako je rekao, „u postmodernome stilu, s primjesama orijentalnog melosa". Skladba Kleopatrin napitak praizvedena je u studenom 2015. godine, u dvorani „Blagoje Bersa", u sklopu poznatog koncertnog formata Cantus Ansambla „solo-tutti".

Djelo je praizveo upravo glazbenik kojega je Kabiljo imao na umu pišući skladbu, Branko Mihanović. Ovaj vrsni oboist ističe kako je riječ o rijetkome primjeru skladbi domaćih autora pisanih za solo obou, koji usto može drugim skladateljima poslužiti kao dobar primjer u prepoznavanju izražajnog potencijala toga instrumenta i proširenju njezina repertoara. „U ovoj trostavačnoj kompoziciji, kako je ja doživljavam, nije uključena samo poznata anegdota o Kleopatrinoj mudroj dosjetki, već cjelokupan dramaturški zaplet i povezanost oboe s orijentalnom melankolijom, opasnošću dvorskih intriga i bahantski razuzdanim ritmovima", kaže Mihanović te ističe ovo djelo ne zahtjeva eksperimentalnu tehniku sviranja nego virtuoznost i istančanu kulturu tona.

„Nadam kako će svojim neupitnim kvalitetama pronaći put do najšireg kruga slušatelja!" 

20.08.2021. 12:01:00
http://metro-portal.hr/branko-mihanovic-predstavlja-kleopatrin-napitak-a-kabilja/133740/