« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
JAKA KONKURENCIJA

Bradford pobijedio na natjecanju za najljepši minaret u Europi

Žiri je odluku donio na temelju estetskih kriterija, no i na temelju toga "na koji se način minaret uklapa u urbanističku sliku grada"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (en.apa.az)
Više o

minareti Švicarska

,

bradford

,

najtecanje

Stručni žiri, u kojem su bili rabin, švicarski protestantski teolog, anglikanski svećenik i predstavnici Vijeća Europe, nagradu za najljepši minaret u Europi, u konkurenciji 50-ak džamija, dodijelili su džamiji u britanskome gradu Bradfordu, izvijestio je u utorak Europski parlament u Strasbourgu.

Džamija Madni u Bradfordu, koja je četiri minareta dovršila prošle godine, ljepša je od onih koji pripadaju džamijama u Stockholmu, Rimu, Granadi i Oslu, izvijestio je inicijator dodjele nagrade nevladina udruga COJEP International, koju su osnovali turski doseljenici u Francuskoj. Udruga je partner OESS-a i Vijeća Europe.

Multikonfesionalni i multietnički žiri proučio je ukupno 53 džamije, izgrađene u 13 europskih zemalja. Izvan konkurencije su bili minareti izgrađeni prije više od 50 godina, jer su članovi žirija željeli da se natjecanje poveže s islamom proizišlim iz nedavne imigrantske povijesti, kako je objasnio jedan od dužnosnika COJEP-a International Veysel Filiz.

Zamisao organizatora natjecanja bila je "pokazati da minareti ne trebaju nužno poticati bojazan i predrasude", rekao je Filiz. Inicijativu su oštro kritizirale ekstremo desne grupe, osobito na internetskim stranicama. (hina/metro-portal)

20.04.2010. 19:27:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh