« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
TEŠKE OPTUŽBE

Bošnjak optužen za planiranje terorističkog napada tvrdi da nije kriv

Adis Medunjanin pred sudom je odbacio optužbe da je prošao terorističku obuku kod Al Kaide u Pakistanu

(Getty Images)
Više o

terorist

,

teroristički napad

,

Al Qaida

,

Al-Kaida

,

Adis Medunjanin

,

Zarein Ahmedzay

,

Najibullah Zazi

Američki Bošnjak Adis Medunjanin, uhićen pod optužbom za veze s urotom za bombaški napad u New Yorku i prolazak terorističke obuke kod Al Kaide u Pakistanu, u subotu se pred sudom u Brooklynu izjasnio da "nije kriv".

Medunjanin, 25-godišnji državljanin SAD-a koji je 1994. s obitelji doselio iz BiH, dan nakon uhićenja izveden je pred savezni sud u Brooklynu, u New Yorku, kako bi se izjasnio o krivnji prema dvije točke optužbe, izvijestila je agencija Bloomberg News.

Vlasti navode da je Medunjanin prošao "vojni tip obuke" Al Kaide, od kolovoza do listopada 2008. u Pakistanu. Sudac je odredio njegovo zadržavanje u pritvoru do idućega saslušanja 14. siječnja.

Medunjanin i drugi osumnjičeni, Zarein Ahmedzay, koji je afganistanskog podrijetla, uhićeni su u petak u četvrti Flushing u newyorškom Queensu. Ahmedzay se u petak pred sudom u Brooklynu izjasnio da nije kriv prema jedinoj točki optužnice - za laganje agentima FBI-a.

Medunjanin i Ahmedzay optuženi su u vezi istrage Najibullaha Zazija, američkog Afganistanca kojeg vlasti terete da je obučavan u logoru Al Kaide i da je planirao detonirati eksplozivnu napravu u javnom prometu New Yorka u rujnu 2009., na osmu godišnjicu terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

Medunjanin je rekao istražiteljima da je pohađao obuku Al Kaide u Pakistanu zajedno sa Zazijem, kazao je pravosudni dužnosnik za Bloomberg News.

Medunjanin, Ahmedzay i Zazi zajedno su pohađali srednju školu Flushing u Queensu, a Zazi se početkom 2009. odselio u Denver, Kolorado, gdje je radio kao vozač autobusa u zračnoj luci. (hina/metro-portal)

09.01.2010. 22:47:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh