« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
VISOKI DEČANI

Boris Tadić stigao na Kosovo povodom pravoslavnog Badnjaka

Vjernici u Srbiji koji Božić slave prema Julijanskom kalendaru danas obilježavaju Badnji dan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Srbija

,

Boris Tadić

,

Kosovo

,

Mirko Cvetković

,

KFOR

,

Badnjak

,

pravoslavni božić

,

samostan visoki dečani

,

dragan đilas

Predsjednik Srbije Boris Tadić uputio je iz pravoslavnog samostana Visoki Dečani na Kosovu božićnu poruku mira svim građanima koji slave taj kršćanski blagdan, ali i onima koji to ne čine, ističući da je Božić trenutak kada se oni koji su u zavadi trebaju izmiriti.

Srbijanski predsjednik na pravoslavni je Badnjak u srijedu poslijepodne helikopterom KFOR-a sletio u dvorište samostana Visoki Dečani gdje će, kako je najavljeno, s redovnicima i vjernicima dočekati Božić po julijanskom kalendaru.

Zahvalivši na gostoprimstvu svećenicima samostana, Tadić je istaknuo kako su položaj srbijanskih samostana, svećenstva i spomenika na Kosovu od temeljne važnosti za očuvanje srbijanskog nacionalnog identiteta, prenijeli su lokalni srbijanski mediji. Srpski predsjednik Tadić nazočit će večernjem bogoslužju u samostanu Visoki Dečani na zapadu Kosova kao i božićnoj liturgiji i loženju vatre.

Vjernici u Srbiji koji Božić slave prema Julijanskom kalendaru inače danas obilježavaju Badnji dan, a prva božićna liturgija bit će održana točno u ponoć u beogradskom hramu Sv. Save. Kako je objavila je tiskovna služba predsjednika Tadića, o boravku predsjednika Srbije na Kosovu obaviješten je izaslanik Visokog predstavnika Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost.

U tradicionalnoj božićnoj poruci pravoslavnim vjernicima, koju je u ime arhijereja SPC-a u utorak pročitao čuvar patrijaraškog trona do izbora novog patrijarha, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, poziva se na život u bratoljublju i bogoljublju te skromnosti, držeći se novozavjetnog učenja da "nikada ne činimo drugima ono što ne želimo da drugi nama čine".

Čestitke SPC-u, svećenicima, redovnicima i svim vjernicima koji Božić slave prema Julijanskom kalendaru uputili su, između ostalih, premijer Mirko Cvetković i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. (hina/metro-portal)

06.01.2010. 18:04:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh