« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
INSI:

U svijetu je 2009. poginulo 132 novinara i medijskih djelatnika

Jedna ohrabrujuća statistika je dramatičan pad ubojstava u Iraku, navela je Međunarodna agencija za sigurnost medija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

ubojstva novinara

,

INSI

,

Međunarodna agencija za sigurnost medija

,

Rodney Pinder

U 2009. godini je izvještavajući poginulo više od 130 novinara i suradnika unatoč pozivima da se smanji stradanje medijskih radnika, izvijestila je Međunarodna agencija za sigurnost medija (INSI) sa sjedištem u Bruxellesu.

S ukupno 132 smrtno stradala u 35 zemalja 2009. godina bila je je jedna od najgorih do sada zabilježenih, istaknuo je INSI u svom godišnjem izvješću objavljenom u utorak na internet stranicama te organizacije i predstavljenom u srijedu u Ženevi.

Broj stradalih velikim je dijelom skočio zbog ubojstva 31 osobe u političko motiviranoj zasjedi na Filipinima 23. studenog što je najkrvaviji do sada zabilježeni pojedinačni incident za medijske djelatnike. Taj je napad Filipine učinio uvjerljivo najopasnijom zemljom za medije s ukupno 37 smrtno stradalih tijekom godine, napominje INSI u svom izvješću.

Uvjerljivo najveći broj poginulih u prošloj godini, 98, bilo je ubijeno zbog njihovog rada a, kao i uvijek, većina žrtava nisu bili međunarodni ratni dopisnici nego lokalni novinari koji su radili u svojim zemljama, većinom u razdoblju mira, i pokrivali opasne teme kao što su kriminal i korupcija na visokim razinama.

Nakon ubojstva najčešći uzrok stradanja novinara bile su nesreće u kojima su poginula 23 djelatnika u medijima. Nakon Filipina najopasnije zemlje su bile Meksiko s 11-ro ubijenih, Somalija i Rusija s po devet žrtava, Pakistan s osam i Irak s pet.

"Jedna ohrabrujuća statistika tijekom posljednjih godina je dramatičan pad ubojstava u Iraku", rekao je ravnatelj INSI-a Rodney Pinder.

Pinder je ponovio poziv Ujedinjenim narodima da pomognu u provedbi rezolucije 1738 i svim članicama UN-a da poštuju odredbe te rezolucije i sudski gone ubojice. "Slobodna društva posvuda su potkopana svaki puta kada se ubije novinara zbog njegovog rada", rekao je Pinder. (hina/metro-portal)

06.01.2010. 20:19:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh