« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
obama poručuje:

Borba protiv Al-Qaide mora se nastaviti

Prioriteti Amerikanaca se mijenjaju pa je potpora ratu u Afganistanu sve manja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

George W. Bush

,

Barack Obama

,

11. rujna

,

Michelle Obama

,

Al-Kaida

,

rat u Afganistanu

Američki predsjednik Barack Obama danas je, položivši vijenac na obilježavanju osme godišnjice napada na SAD 11. rujna obećao kako Sjedinjene Države nikad neće posustati u progonu Al-Qaide.

Pozvao je Amerikance da i podrže rat u Afganistanu.

- Obnovimo svoju odlučnost protiv počinitelja ovog barbarskog čina, koji i dalje kuju zavjere protiv nas. Nikad nećemo posustati kad je obrana zemlje u pitanju - rekao je Obama na svečanosti u spomen žrtvama napada na Pentagon.

Istaknuo je kako će najsnažnije oružje protiv terorista biti obnovljeni osjećaj zajedničkog cilja u narodu.

Poručuje da Amerikanci kao jedan narod moraju biti ujedinjeni ne samo u boli, nego i u odlučnosti da se podupiru i zaštite zemlju koju vole.

- Nikad se nećemo pokolebati u progonu Al-Qaide i njihovih ekstremističkih saveznika - rekao je prije nego što će položiti vijenac pred spomen-obilježjem poginulima u napadu na Pentagon prije osam godina.

Obama je sa suprugom Michelle dan započeo minutom šutnje na Južnoj tratini Bijele kuće točno u 8.46, trenutku kad je, po američkom vremenu, prvi zrakoplov udario u neboder Svjetskog trgovačkog centra 11. rujna 2001.

Pripadnici Al-Qaide tog su dana oteli četiri putnička zrakoplova, zabivši se s dvama u nebodere WTC-a u New Yorku, jednim u Pentagon i jednim u polje u Pennsylvaniji, na što su bili primorani zbog nastojanja putnika i posade da preotmu kontrolu zrakoplova iz njihovih ruku. Ukupno je poginulo oko tri tisuće ljudi.

George W. Bush, koji je rat u Afganistanu poveo kao izravan odgovor na napade od 11. rujna, prvi se put na dan komemoracije oglasio kao bivši američki predsjednik, iskazavši u pisanoj poruci, u svoje i u ime supruge Laure, "počast svima koji nas dragovoljno štite i šire slobodu" - policiji, vojsci, obavještajcima i agentima NSA.

Ispitivanja javnog mnijenja pak pokazuju kako se prioriteti Amerikanaca mijenjaju i kako ih terorizam više ne brine. Gallupovo istraživanje iz lipnja pokazalo je da tek 1 posto ispitanika smatra terorizam najvećim problemom SAD-a.

Zato ubrzano jenjava potpora Amerikanaca ratu u Afganistanu, koji traje već punih osam godina i u kojem ni Amerikancima ni njihovim saveznicima ne ide prema planovima.

Obama, koji je u sklopu nove afganistansko-pakistanske strategije za uništenje Al-Qaide i njihovih saveznika talibana, naredio da se u Afganistan pošalje dodatnih 21 tisuću američkih vojnika, pokušava podići razinu potpore Amerikanaca tom ratu.

No, kako sad stvari stoje, to će mu biti vrlo teško ostvariti, jer i u samoj Bijeloj kući postoje oprečna mišljenja o potrebi daljnjeg povećavanja broja američkih vojnika pa bi očekivani zahtjev zapovjednika američkih snaga u Afganistanu za još nekoliko tisuća novih vojnika mogao u Kongresu naići na protivljenje ne samo oporbe, već i Obaminih Demokrata.

(Hina/Metro)

11.09.2009. 21:57:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh