« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Izjasnile se SAD

SAD podržava prekretnicu u pregovorima Hrvatske i Slovenije

State Department snažno pozdravlja što brže rješavanje deblokade pregovora Hrvatske i Slovenije

(Wikipedia)
Više o

State Department

,

deblokada pregovora

Sjedinjene Države u petak su snažno pozdravile dogovor Hrvatske i Slovenije, koji će omogućiti deblokadu pristupnih pregovora Hrvatske i Europske unije, te nastavak pregovora o rješavanju graničnog spora, kao doprinos euroatlanstkim integracijama i stabilnosti jugoistočne Europe.

"SAD poziva dvije strane da nastave putem dijaloga. I Hrvatska i Slovenija su djelovale u svom najboljem interesu pri postizanju ovoga sporazuma. Mi smo prijatelji i saveznici obiju zemalja i veselimo se nastavku produktivne suradnje", istakao je glasnogovornik State Departmenta Crowley.

Na pitanje Hine je li s američke strane pružena pomoć ili ohrabrenje u dosadašnjem tijeku hrvatsko-slovenskih pregovora, te planira li SAD pružiti pomoć u nastavku pregovora dviju zemalja, glasnogovornik State Departmenta je kazao da je "SAD imao značajne razgovore s obje strane" te da je "pomogao u tihoj diplomaciji".

"Imali smo značajne razgovore s obje zemlje. Sretni smo da su uspjele razraditi ovo rješenje. Mislimo da je to situacija u kojoj su obje strane na dobitku. U mjeri u kojoj smo pomogli u tihoj diplomaciji, drago nam je da smo odigrali svoju ulogu, ali je jasno da su u žarištu bile dvije zemlje", odgovorio je Crowley.

State Department je u petka objavio i pisano priopćenje svog glasnogovornika Iana Kellya, u kojem ističe da su dogovorom Hrvatske i Slovenije "zacrtani koraci za rješenje...dugotrajnog bilateralnog spora", što će omogućiti nastavak napredovanja Hrvatske prema članstvu u EU.

U priopćenju se ističe i osobni doprinos predsjednika vlada dviju zemalja u postizanju dogovora.

"Posebno čestitamo hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor i slovenskom premijeru Borutu Pahoru za njihovo snažno osobno vodstvo i stratešku viziju u postizanju tog sporazuma", kaže se u priopćenju.

State Department je odao priznanje i Europskoj komisiji, te švedskom predsjedništvu EU-a za doprinos procesu.

Uz isticanje trajne potpore SAD-a euratlantskim integracijama, naglašava se da sporazum Slovenije i Hrvatske "šalje pozitivnu poruku svim zemljama regije".

State Department pozvao je Sloveniju i Hrvatsku da djeluju brzo i pozitivno na provedbi sporazuma.

Izvor: Hina

11.09.2009. 22:16:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh