« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
PRIPAZITE

Bolesti koje prenose krpelji - sve što trebate znati

Iako boravak u prirodi donosi obilje blagodati i užitaka, u njoj vrebaju i neke opasnosti. Jedna od njih su krpelji jer oni svojim ugrizom na ljude mogu prenijeti i neke uzročnike zaraznih bolesti

Evo što napraviti kad vas ugrize krpelj
Evo što napraviti kad vas ugrize krpelj (Shutterstock)
Više o

krpelji

,

bolesti

,

borelioza

,

zaraženi krpelji

Krpelji ugrizom mogu na ljude prenijeti nekoliko bolesti, koje su uglavnom bolesti životinja (zoonoze), a samo iznimno se prenose i na ljude. 

Krpelji se zaraze sisanjem krvi zaražene životinje ili transovarijalnim prijenosom od majke na potomstvo. Ljudi se zaraze nakon ugriza zaraženog krpelja koji slinom prenese uzročnike na čovjeka, ali i gnječenjem krpelja preko oštećene kože ili sluznica. 

U Hrvatskoj se ugrizom krpelja najčešće prenose borelioza (lajmska bolest, eritema migrans), krpeljni meningoencefalitis, tularemija, erlihioza, babezioza i neke rikecioze.

Što učiniti nakon ugriza krpelja? 

Ugriz krpelja ne znači odmah i pojavu bolesti. Obzirom da većina krpelja nije zaražena uzročnicima zaraznih bolesti, najčešće je dovoljno samo pažljivo ukloniti krpelja. Krpelj se može ukloniti s kože pažljivim izvlačenjem - uz pomoć pincete - kojom ga se zahvati za gornji dio trupa, što bliže koži, i lagano izvuče. Ako ste spretni i imate dobar vid (naime, on može biti jako sitan), to možete napraviti i sami. Ako vas je strah, ili se ne smatrate dovoljno spretnim za taj zahvat, obratite se svom liječniku. Ako se dogodi da dio krpelja pukne ili ostane u koži, ne morate biti zabrinuti - najvažnije je ukloniti trup i spriječiti da krpelj dulje bude u koži. Ostatke glavice ili rila možete ukloniti i kasnije (sami ili uz pomoć liječnik). Za samo uklanjanje krpelja nije potrebno posjetiti infektologa (specijalistu za zarazne bolesti). To je potrebno učiniti ukoliko se nekoliko dana nakon ugriza krpelja pojavi neki od gore navedenih simptoma bolesti.

Kolika je vjerojatnost da se zbog ugriza krpelja dobije neka bolest?

Govore da je samo mali postotak krpelja prijenosnik bolesti. Točno. Postotak krpelja koji je zaražen je mali, ovisno o podneblju i kraju u kojem živite (npr. u području između Save i Drave ima više krpelja zaraženih borelijama i virusom krpeljnog meningoencefalitisa, dok u priobalju ima veći broj krpelja zaražen rikecijama). Osim toga, niti nakon svakog ugriza i zaraženog krpelja ne znači da će doći do prijenosa infekcije i obolijevanja ugrižene osobe. Manja je šansa da se zarazi (i oboli) ako se krpelj ukloni s tijela u roku od 24 sata.

Je li dovoljno da se prije odlaska u prirodu tijelo premaže nekim od zaštitnih sredstava protiv krpelja i koliko bi za nekog koga je krpelj već ujeo ponovni ujed bio opasan? 

Primjena repelenata - sredstava za za odbijanje insekata - se preporuča prije svakog odlaska u prirodu, a osobito u endemska područja gdje se zna da ima zaraženih krpelja. Svaki ugriz krpelja može biti potencijalno ''koban'' - ali to može biti čak i prvi, ali i stoti ugriz.

01.06.2016. 18:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh