« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KORNIČNI BOLESNICI

Nagovorite šefa da vas pošalje na wellness i uštedjet će 700 dolara

Zbog osoba koje na posao dolaze s kroničnim bolestima, ekonomija gubi dvije milijarde dolara godišnje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

globalna ekonomija

,

wellness

,

bolovanje

,

kronične bolesti

Prema procjenama Svjetskog gospodarskog foruma, radnici koji pate od kroničnih bolesti negativno utječu na produktivnost i svjetsko gospodarstvo zbog njih godišnje gubi oko dvije milijade dolara.

U godišnjem izvješću se ističe da najveći globalni rizici proizlaze iz gospodarskih, političkih i socijalnih kretanja pri čemu se pored infektivnih bolesti posebno spominju kronične.

Čak 45% zaposlenih pati od bolova u leđima, 34% od kroničnog umora, 32% od bolova u zglobovima, a 28% od glavobolje, nervoze i razdražljivosti. Među učestalim problemima javljaju se još mučnine, problemi s vidom i kožom te depresija.

Međutim, postoji i niz mjera koje poslodavci mogu poduzeti kako bi povećali produktivnost svojih zaposlenika. Poduzeća tako mogu ponuditi zdraviju hranu u menzi, poticati prestanak pušenja i omogućiti radnicima wellness programe i masaže za uklanjanje problema u leđima i opuštanje.

Riječ je o modelu u kojem svi profitiraju. Naime, aktivno sudjelovanje poduzeća u rješavanju zdravstvenih tegoba radnika donosi uštede od 700 dolara godišnje po glavi zaposlenika, izračunala je kompanija Healthways.

29.01.2010. 10:42:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh