« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
un:

Bogati ne žele smanjiti emisiju stakleničkih plinova

UN smatra da je sastanak u Bangkoku razočarao jer trud da se razvijene zemlje uvjeri u spašavanje planeta dosad nije dao rezultate

(Corbis)
Više o

UN

,

klimatske promjene

,

emisija stakleničkih plinova

,

sastanak u Bangkoku

Predstavnici 180 zemalja svijeta sastali su se u Bangkoku kako bi smanjili razlike u razmišljanjima kako poboljšati borbu protiv klimatskih promjena. Ovi razgovori posljednji su takav susret prije važnog sastanka u Kopenhagenu na kojem bi se trebao odrediti stroži globalni plan koji će zamijeniti Kyoto protokol, javlja Reuters.

UN nikako nije zadovoljan dosadašnjom borbom u spašavanju planeta jer trud da se bogate zemlje uvjeri da moraju drastično smanjiti emisiju stakleničkih plinova nije urodio plodom.

- Nije ostvaren nikakav napredak u uvjeravanju bogatih zemalja da smanje emisije, pa je i ovaj susret razočarao. Pokret za razvojem globalne akcije koja bi dala rezultate vrlo sporo djeluje i ne vidimo nikakvo poboljšanje - izjavio je Yvo de Boer, čelnik UN-ova sekretarijata za klimatske promjene.

Razvijene zemlje trebale bi do 2020. smanjiti emisije štetnih plinova za 25 do 40 posto kako bi se izbjegle dramatične klimatske promjene, kojima smo već sada svjedoci.

Mnoge zemlje u razvoju slažu se s tim planom, te krive bogate zemlje za većinu plinova koji uzrokuju efekt staklenika. Siromašne zemlje također zahtijevaju više novca i suvremenije tehnologije kako bi se i one borile za spas planeta.

Pregovarači u Bangkoku trude se sastaviti tekst koji bi poslužio kao baza za novi protokol o klimi koji bi vrijedio od 2013. godine.

Znanstvenici tvrde da je stroži dogovor presudan kako bi se izbjegle još gore suše, poplave, te otapanje ledenjaka i povećanje razine mora. Predstojeći sastanak u Kopenhagenu trebao bi, između ostalog, osigurati povećanje ulaganja u alternativne izvore energije.

Jedan od ključnih problema je to što SAD nikad nisu prihvatile ni Kyoto protokol, pa je pitanje što bi ih natjeralo da prihvate neki novi sporazum koji će biti još stroži.

02.10.2009. 11:27:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh