« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
globalno zagrijavanje

Povećanjem biljnih pora protiv klimatskih promjena

Biljne pore upijaju ugljični dioksid i pretvaraju ga u kisik

(Dreamstime)
Više o

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

,

ugljični dioksid

,

biljne pore

,

stomagen

,

Ikuko Hara-Nishimura

Japanski istraživači objavili su u četvrtak da su pronašli način kako će smanjiti količinu ugljikova dioksida u atmosferi, što će pridonijeti uspješnijoj borbi protiv klimatskog zatopljenja i povećati ratarske prinose.

Znanstvenici sa sveučilišta u Kyotu zapazili su da su biljne klice koje su se 48 sati namakale u proteinskoj otopini imale veći broj pora koje upijaju ugljikov dioksid i pretvaraju ga u kisik, rekla je Ikuko Hara-Nishimura, voditeljica skupine koja je provela istraživanje.

"Veći broj pora znači i veću mogućnost apsorpcije ugljikova dioksida", rekla je.

Druga prednost tog otkrića je u porastu proizvodnje škroba fotosintezom tijekom koje zelene biljke koriste ugljikov dioksid i vodu kako bi proizvele šećer i druge organske sastojke.

"To bi moglo utjecati na veću proizvodnju hrane i tvari za biogorivo", rekla je Hara-Nishimura, profesorica biologije.

Istraživači su došli do zaključka da se broj biljnih pora može učetverostručiti ovisno o zasićenosti otopine proteinom pod nazivom Stomagen.

Stomagen je jednostavno proizvesti kemijskim putem, ali je skup. Ekipa sada radi na njegovoj jeftinijoj proizvodnji, rekla je Hara-Nishimura, dodavši da bi rješenje možda bilo u genetskoj izmjeni biljaka kako bi im se povećao broj pora. (hina/metro-portal)

10.12.2009. 13:37:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh