« Hi-tech
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
SAVJETI

Blokiranje lažnih računa na Viberu

Rakuten Viber stavlja velik naglasak na sigurnost unutar aplikacije. U borbi protiv prevaranata koristi brojne alate poput automatske obostrane enkripcije

Pazite na lažne račune!
Pazite na lažne račune! (Rakuten)
Više o

Viber

,

Rakuten

,

lažni račun

U Hrvatskoj se sve češće događaju digitalne prijevare, koje su nažalost onaj lošiji dio našeg komunikacijskog doba i tehnološkog napretka. Spam poruke i, posljedično, prijevare uspijevaju jer su prevaranti sve pametniji te iskorištavaju prednosti novih tehnoloških proizvoda ili usluga kako bi osobama pristupili na vjerodostojan način te ih uvjerili da im omoguće pristup osobnim podacima.

Rakuten Viber posebnu pozornost posvećuje privatnosti podataka i sigurnoj komunikaciji svojih korisnika. Pored obostrane enkripcije, Viber također omogućava svojim korisnicima i mnoštvo drugih sigurnosnih značajki te aktivno radi i na dodatnoj zaštiti korisnika. Primjerice, Viber je u Hrvatskoj od studenog prošle godine blokirao više od 18.000 telefonskih brojeva s kojih su korisnike kontaktirali lažni predstavnici raznih organizacija, a na čije su se brojeve žalili i sami korisnici.

Blokiranjem telefonskog broja korisnici signaliziraju Viberovom sustavu protiv neželjene pošte (anti-spam) da je telefonski broj mogući izvor neželjenih poruka. Prijavljivanje poruke najbolji je način da se Viber upozori da telefonski broj s kojeg je poruka poslana pripada spameru. Rast broja blokiranih spam računa posljedica je razvoja sustava automatskog blokiranja koji Viber koristi, kao i svjesnosti te same educiranosti korisnika koji takve račune označavaju kao "spam".

Koristeći automatizirani sustav, Viberov tim također redovito blokira račune čiji se kreatori pretvaraju da su predstavnici banaka i drugih organizacija (čak i državnih) te pokušavaju prevariti korisnike da im ustupe osobne podatke ili financijska sredstva. Algoritmi za otkrivanje neželjene pošte koriste se za otkrivanje nenormalnog korištenja Viber aplikacije i za automatsko blokiranje korisničkog računa.

Obično prevaranti pišu ili zovu korisnike sa posebno stvorenih računa, koristeći lažno ime i avatar kako bi se lažno predstavljali kao službeni predstavnici određene organizacije, što se posebno odnosi na bankarske usluge, telekome i slično.

Ako vas je kontaktirala sumnjiva osoba, telefon prevaranta možete označiti kao "Spam" u Viberu na način da otvorite chat s korisnikom koji vam je poslao poruku i odaberete jednu od dvije opcije: "Blokiraj kontakt" ili "Blokiraj i prijavi neželjenu poruku". Nakon određenog broja pritužbi, broj će biti blokiran od strane Vibera i neće moći ometati korisnike. Relevantne informacije možete poslati i Viber podršci.

Sigurnost korisnika jedan je od ključnih prioriteta za Viber, zbog čega su od 2016. godine sve glavne funkcije u Viber postavkama zaštićene obostranom enkripcijom, uključujući osobne i grupne razgovore, osobne audio i video pozive, dijeljenje medija, i sigurnost svih povezanih korisničkih uređaja. To znači da su datoteke šifrirane na uređaju pošiljatelja i dekriptirane na uređaju primatelja. Viber kao aplikacija svjestan je samo veze između telefonskih brojeva, no niti Viber niti treća strana ne mogu pristupiti prenesenom sadržaju.

Uz sigurnosne značajke koje su u messengeru automatski uključene, Viber ima dodatne opcije pomoću kojih možete osigurati da vaša komunikacija na platformi ostane privatna:

Provjera brendova - na Viberu, verificirani poslovni račun brenda ili organizacije ima plavu kvačicu koja potvrđuje da je taj račun autentičan.

Kontrolirajte tko vas može dodati u grupe - možete ograničiti raspon osoba koje vas mogu dodati u grupe.

Zahtjevi za poruke - na Viberu se pozivnice od strane nepoznatih korisnika za pridruživanje grupnom chatu ili kanalu automatski stavljaju u mapu Zahtjevi za poruke. Korisnik uvijek može "prihvatiti" poziv, nakon čega će se chat premjestiti na ekran svih chatova. U Viberu je ova značajka automatski uključena.

Ne pokazujte svoju fotografiju korisnicima koji nisu u vašim kontaktima - svoju profilnu fotografiju možete učiniti nevidljivom za druge korisnike. Kako biste to učinili, onemogućite opciju u postavkama privatnosti aplikacije: odjeljak "Više" - "Postavke" - "Privatnost" - onemogućite opciju "Prikaži tvoju fotografiju".

Sakrijte status 'Viđen' i 'Online' status - Viber vam omogućuje da sakrijete status pregledavanja poruka i svoj trenutni status u aplikaciji. Možete podesiti vidljivost ovih parametara u Postavkama u odjeljku "Privatnost".

15.11.2022. 09:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.11.2022. 09:59
    bravo viber
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh