« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
RIJETKI METALI

Bliži se kraj moderne tehnologije?

Bez rijetkih metala nema moderne tehnologije, a Kina koja je glavni dobavljač tih sirovina kaže kako je njeno rudno bogatstvo skoro pa presušilo

Fotografija vijesti
Više o

mobiteli

,

Kina

,

računala

,

smartphoni

,

baterije

,

moderna tehnologija

,

rijetki metali

Rijetki metali esencijalni su za funkcioniranje moderne tehnologije, od mobitela i računala, preko lasera i baterija, do rendgen uređaja i magnetnih rezonatora, a Kina koja pokriva 98 posto svjetske potražnje za tim sirovinama javlja kako se njeno rudno bogatstvo dramatično smanjilo.

Ako je ova vijest istinita Kina bi uskoro mogla ograničiti izvoz rijetkih metala poput lantana, europija, erbija i neodimija što bi gotovo izvjesno višestruko povećalo cijenu modernih uređaja, a sasvim je moguće da dođe i do kompletne obustave njihove proizvodnje.

Kineska vlada tvrdi kako je u trenutnim nalazištima ostalo oko 33 posto rijetkih metala.  

To znači da bi u bliskoj budućnosti mobiteli, televizori, kamere, računala i dijagnostički pregledi mogli postati luksuz koji si mnogi neće moći priuštiti.    

Prema službenom izvještaju kineske vlade, njihova zemlja je zbog rijetkih elemenata platila visoku cijenu što se tiče pretjerane eksploatacije, zagađenja okoliša, nezdravih tvornica i pomahnitalog krijumčarenja.

Zastarjele tehnike iskopavanja i obrade materijala ozbiljno su zagadile okoliš te uzrokovale brojne prirodne katastrofe.

Pošto Kina ima 23 posto svjetskih zaliha rijetkih materijala, a drži 98 posto svjetskog tržišta tim sirovina, vlada s prosvjeduje što cijena tih ruda nije proporcionalna vrijednosti koju oni imaju za tehnološku industriju.  

21.06.2012. 10:07:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh