« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
ESENCIJALNI MINERAL

Blagotvorna svojstva soli

Godinama liječnici govore kako je previše soli loše za zdravlje

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

krvni tlak

,

srčani udar

,

sol

,

kardiovaskularne bolesti

Sve do sada. Nova studija navodi kako smanjenje unosa soli može zapravo povećati rizik od srčanog ili moždanog udara. Otkrića pokazuju da oni koji se trude konzumirati manje soli, tj. oko jednu čajnu žlićicu dnevno, ne pokazuju nikakve zdravstvene dobrobiti u odnosu na one koji konzumiraju više.

Studija, koja je osam godina pratila 3,681 zdravu osobu u dobi do 60 godina, također je otkrila da ni unos soli koji je bio iznad prosječnog nije povećavao rizik od razvijanja visokog krvnog tlaka. Sol je mjerena u mokraći volontera, na početku i na kraju studije. Malo više od 8 posto sudionika patilo je od srčanog i moždanog udara, te nekog drugog oblika kardiovaskularnih problema tijekom 8 godina. No samo oko trećina tih bila je fatalna.

Oni koji su konzumirali najmanje soli, imali su 56 posto veći rizik od smrti uzrokovane srčanim ili moždanim udarom, u odnosu na one koji su konzumirali najviše. Do ovoga se došlo čak i kada su rizični faktori poput pretilosti, kolesterola, pušenja i dijabetesa uzeti u obzir. Sveukupno je bilo 50 smrti kod trećine sudionika koji su imali najmanji unos soli, 24 kod trećine s umjerenim unosom, te samo 10 kod onih koji su imali povećani unos.

Jan Staessen, koji je vodio istraživanje dodaje: "Naša otkrića ne podržavaju generaliziranu redukciju unosa soli kod populacije." Znanstvenici nemaju čvrsto objašnjenje za ove rezultate, ali pretpostavljaju da nizak nivo soli u tijelu može uzrokovati stres živčanog sustava, smanjiti osjetljivost na inzulin, te utjecati na hormone koji kontroliraju krvni tlak i apsorpciju soli. No, naglašavaju da bi oni koji pate od visokog krvnog tlaka, ipak trebali primjenjivati prehranu s manje soli.

Drugi stručnjaci tvrde da bi se rezultati studije trebali uzeti s dozom opreza. Navode kako su svi volonteri bili bijelci, relativno zdravi i srednje dobi, te su započeli promatranje s normalnih krvnim tlakom. Prošla istraživanja su pokazala da oni koji pate od hipertenzije, crnci, starije te pretile osobe reagiraju negativno na povećani unos soli.

05.05.2011. 11:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh