« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
BLAGDANSKA DIJETA

Mršavite za vrijeme blagdana uz kobasice i kuhano vino

Zvuči paradoksalno, ali je istina - zdrava prehrana bez odricanja moguća je i u prosincu

Postoji i ovakva dijeta :)
Postoji i ovakva dijeta :) (Ivan Marinkovic / CROPIX )
Više o

dijeta

,

mršavljenje

,

kobasica

,

kuhano vino

,

blagdanska dijeta

,

zimska dijeta

Liječnik koji se već godinama bavi zdravom prehranom o kojoj je napisao i knjigu, dr. Detlef Pape, sastavio je blagdansku dijetu koja omogućuje uživanje u zimskim specijalitetima i mršavljenje.

"Blagdanskom dijetom mogu se u dva tjedna izgubiti dvije kile", tvrdi dr. Pape i dodaje: "Čovjekov unutarnji sat zimi traži jaču hranu, s više masti i šećera, te ugljikohidrate koji potiču stvaranje hormona sreće serotonina. On se tijekom spavanja pretvara u melatonin zbog čega duže spavamo i sagorijevamo kalorije u snu".

Princip blagdanske dijete je adaptacija organizma na taj novi zimski ritam.

Dan stoga treba započeti obilnim doručkom koji se sastoji od žitarica, peciva, keksa, marmelade i voća. Izbjegavati treba bjelančevine životinjskog podrijetla koje se nalaze u jogurtu, mesu i siru. Kavu je dozvoljeno piti, ali sa što manje mlijeka i bez pjene ili šlaga.

Disciplina se traži u razdoblju između doručka i ručka tijekom kojeg treba slatka pića izbjegavati jednako kao bilo koji oblik grickalica. Vrijeme ručka idealno je za posjet božićnom sajmu i obilasku štandova na kojima se bez grižnje svijesti može uživati u kobasicama, hot dogu, krumpirićima s kečapom i ostalim specijalitetima. Za desert su čak dozvoljene palačinke, šećerna vuna, bademi i druge slastice osim kestena.

Iako toliki unos hrane na prvi pogled izgleda nezdravo, on nema negativnih učinaka na vitkost. Naime, prazan želudac može primiti gotovo kilogram hrane, a ukoliko se dobro napuni za vrijeme ručka pojačat će se osjećaj sitosti i smanjiti želja za slatkišima.

S druge strane, za večeru su dozvoljeni samo proizvodi od bjelančevina i povrće (šampinjoni, steak, salate, riba, ali bez kruha), dok za grickanje može poslužiti "šaka" oraha ili lješnjaka. Konzumacija kuhanog vina tijekom dana nije problematična, ali ga u večernjim satima treba zamijeniti pivom ili suhim vinom, jer kuhano zaustavlja proces razgradnje masti.

S blagdanskom dijetom je najbolje početi dva tjedna prije Božića, ali unatoč pozitivnom učinku ne smije se provoditi kroz duže razdoblje. Također, pošto je prilagođena zimskom ritmu organizma, nije prikladna za druga godišnja doba.

02.12.2012. 09:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh