« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
ZAPAMTITE

Bivši pušači trebaju jesti rajčice

Pluća počinju zacjeljivati odmah nakon gašenja zadnje cigarete, ali proces potpunog oporavka je spor i može trajati godinama

Rajčice spašavaju pluća
Rajčice spašavaju pluća (Arhiva)
Više o

pušenje

,

zdravlje

,

rajčica

,

funkcija pluća

Svake godine otprilike 55 posto pušača pokuša prestati pušiti. Prestanak pušenja dramatično smanjuje rizik plućnih bolesti, od kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) do raka. Zdravlje pluća nakon prestanka pušenja tema je koja izaziva veliki interes među bivšim pušačima i zdravstvenim profesionalcima.

Pluća počinju zacjeljivati odmah nakon gašenja zadnje cigarete, ali proces potpunog oporavka je spor i može trajati godinama. Dodatno, prestanak pušenja ne briše u potpunosti rizik razvoja bolesti povezanih s pušenjem.

Drugi čimbenik koji treba uzeti u obzir jest činjenica da pluća potpuno sazriju između 20. i 25. godine, a nakon 35. funkcija pluća polako počinje slabjeti i disanje postupno postaje sve teže. To se događa jer ošit i drugi mišići s godinama gube elastičnost, a alveole svoj oblik.

Svake godine otprilike 55 posto pušača pokuša prestati pušiti.

Istraživanje znanstvenika iz škole javnog zdravlja Johnsa Hopkinsa u Baltimoreu pokazalo je da prehrana bogata rajčicama i voćem, posebno jabukama, smanjuje i rizik KOPB-a bivšim pušačima, a usto i usporava prirodno slabljenje funkcije pluća. Ovo potonje vrijedi i za osobe koje nikada nisu pušile.

Magični je broj, utvrdili su znanstvenici, dvije rajčice i tri svježe voćke dnevno. Prehrana bogata ovim namirnicama donosi niz zdravstvenih koristi, od smanjenja rizika za rak kože do jačanja imunološkog sustava.

03.01.2018. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh