« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
MENADŽERSKA POSLA

Bivši direktor Plesa traži milijun kuna otpremnine

Nakon smjene, iza koje stoji ministar Kalmeta, a pisalo se i o građevinskim interesnim skupinama, ostao je dobri stari problem otpremnine

(Saša Midžor Sučić/Cropix)
Više o

HDZ

,

IGH

,

Jadranka Kosor

,

Božidar Kalmeta

,

Zračna luka Zagreb

,

otpremnina

,

Boško Matković

,

menadžerski ugovor

,

Josip Budimir

,

Tonči Peović

Bivši direktor Zračne luke Zagreb Boško Matković reagirao je na nedavne medijske napise u kojima se tvrdilo kako zahtijeva 2,7 milijuna kuna otpremnine pojasnivši kako se radi o svoti od samo milijuna kuna. U to spada net iznos od 540.000 kuna, što je iznos 12 mjesečnih plaća, uz neto bonus od 490.000 kuna.

Matković je izjavio kako će na taj iznos pribrojiti i zatezne kamate od 14 posto. "Laž je da sam tražio 2,7 milijuna kuna otpremnine, a nisam angažirao ni odvjetnike. Novom direktoru i šefici NO-a poslao sam pismo u kojem zahtijevam da ispune obveze koje proizlaze iz mog ugovora. Odgovor nisam dobio", rekao je Matković za Večernji list.

Nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora Zračne luke Josip Budimir tvrdi da Matkoviću ne pripada više od 540.000 kuna neto otpremnine jer b onusi koji su mu se isplaćivali ovisno o poslovnim rezultatima nemaju veze s otpremninom.

Novi direktor Zračne luke Zagreb Tonči Peović kaže kako je zatražio mišljenje odvjetnika te dodaje da će Matkoviću najvjerojatnije isplatiti i otpremninu i bonuse jer bi ih u suprotnom, zbog prava koja proizlaze iz Matkovićevog ugovora, sudski proces mogao koštati i više. Peović je izjavio i kako je napravljena simulacija Matkovićeve otpremnine i bonusa prema kojoj mu pripada bruto iznos od 2,4 do 2,5 milijuna kuna.

Štedljiva premijerka Jadranka Kosor je zbog ovog , ali i drugih sličnih slučajeva koji u zadnje vrijeme izlaze na vidjelo, izjavila kako je zatražila analizu menadžerskih ugovora u javnim poduzećima jer niti jedan direktor ne može dobiti bonus ukoliko je tvrtka loše poslovala.

Matković je s mjesta direktora ZLZ-a smijenjen u svibnju ove godine. Odluku je,  bez kvoruma na sjednici na što je imao pravo, donio ministar Božidar Kalmeta. Matković je nakon toga izjavio da se radi o političkoj smjeni jer su iza njega ostali dobri rezultati no Ministarstvo prometa oglasilo se priopćenjem u kojem je naglašeno da nije riječ o političkoj smjeni, već je razlog opoziva isključivo poslovne prirode. Matković, u čiju su obranu tada stali i sindikati zaposlenih u Zračnoj luci Pleso, je rekao da postoji interesni lobi koji je uspio isposlovati njegovu smjenu i to kod većinskog vlasnika (Vlade) kroz sustav kadroviranja HDZ-a. " Dok sam bio na mjestu direktora stvoreno je 200 milijuna eura nove vrijednosti s kojom treba znati raspolagati", izjavio je u tada Matković.

U to vrijeme pojavili su se i napisi kako iza smjene stoji političko-građevinska interesna skupina HDZ-a i IGH koja je odlučila pod izravnu kontrolu staviti projekt izgradnje nove Zračne luke Zagreb vrijedne 250 milijuna eura.

06.12.2009. 10:30:15
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    06.12.2009. 11:55
    tako vam je to u kapitalizmu, laži, kradi i budi nagrađen :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh