« Svijet
objavljeno prije 15 godina
ODLUČNA BITKA

Bitka za Teheran na Twitteru

Ako želite pomoći, promijenite svoju vremensku zonu i lokaciju računala na Teheran kako bi omeli iranske snage sigurnosti u lovu na blogere

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Teheran

,

Twitter

Situacija u Iranu nazvana je Twitter revolucija, jer tisuće i tisuće mladih Iranaca nastavljaju biti građani novinari i šalju postove na Twitter i Facebook, bez obzira na sve napore vladajućih da utišaju moćnu galamu na Internetu.

Promet prema Internetu kontrolira se na jednoj farmi računala koja mogu filtrirati ovakve portale, a koristi se i moćan uređaj za nadzor mobilnih uređaja, poziva i tekstualnih poruka.

Sada već brojni postovi iz Teherana natjerali su korisnike Twittera da promijene svoju vremensku zonu na teheransko lokalno vrijeme, kako bi zagušili logove na serverima i otežali pronalaženje ljudi koji šalju vijesti putem jednostavnih pretraga po lokaciji i vremenskoj zoni.

I uz sve to, živi i necenzurirani izvještaji dolaze svake minute kako se sukobi nastavljaju. Uznemirujući video zapisi s mobilnih telefona pokazuju surove sukobe s policijom tijekom vikenda. Jedan je bloger upozorio demonstrante da snage sigurnosti više ne nose uniforme, nego se u civilu miješaju s prosvjednicima. Drugi su na Facebooku objavili listu sigurnih bolnica u koje se mogu javiti ranjeni i ozljeđeni, bez straha da će biti prijavljeni vlastima.

Službeni tisak izvjestio je o puno mirnijoj nedjelji u Teheranu nakon žestokih sukoba u subotu, no jedan je bloger jutros napisao:"Ponovno centar Teherana, oko Enghelaba", misleći pritom na područje gdje je u subotu bilo najgore. Drugi je objavio da je utorak proglašen danom nacionalnog štrajka u Iranu.

Teško je procijeniti koliko su istiniti ovi izvještaji, no opće raspoloženje na Facebooku i Twitteru je trenutno mirno, no uz jasnu naznaku da se sprema nešto eksplozivno.

Prošli tjedan je Obama zamolio Twitter da ostane online cijelo vrijeme, bez prekida za dopunjavanje softvera. Ipak, twitteraši iz Irana smatraju da se SAD ne angažira dovoljno za njih, jer je Obamina administracija zauzela oprezan stav iz straha kako anti-zapadne snage u Iranu ne bi imale razloga za odmazdu i optužbe Zapada.

Jedna je djevojka postala: "Obama, gdje si? Očekujemo puno više od tebe, kao od vođe slobodnog svijeta, riječi nisu dovoljne."

Piše: MWN
23.06.2009. 13:16:51
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    23.06.2009. 15:07
    "Obama, gdje si? Očekujemo puno više od tebe, kao od vođe slobodnog svijeta, riječi nisu dovoljne."

    Vođa slobodnog svijeta??? Jao 'djevojko', dok Musavi ne potpiše masne ugovore o eksploataciji i otvaranju vojnih baza Obama i oni iza njega su u drugoj galaksiji i lagano ih zaboli neka stvar što vi ginete za "slobodu i demokraciju"...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh