« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
IRNA:

Novi iranski predsjednik priseže između 26.7. i 19.8.

Agencija Irna u izjavi o prisezi ne spominje Mahmuda Ahmadinedžada, a svijet poziva na prekid nasilja koje i dalje traje

(Getty Images)
Više o

Iran

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

nasilje

,

iranski izbori

,

prosvjedi Teheran

Službena agencija Irna u utorak je objavila kako će novi Iranski predsjednik i nova vlada prisegnuti između 26. srpnja i 19. kolovoza pred parlamentom. U izjavi se ne spominje predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada čiju pobjedu osporavaju protukandidati optužujući ga za izbornu prijevaru.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u ponedjeljak je od iranskih vlasti zatražio prekid uhićenja, prijetnji i uporabe sile protiv prosvjednika kojih je do sada poginulo 17, a stotine su ranjene. Glavni tajnik poziva na poštivanje temeljenih građanskih i političkih prava, posebno slobodu izražavanja, okupljanja i informiranja.

"Stanje u Iranu je izvor zabrinutosti za međunarodnu zajednicu i glavni tajnik poziva vladu i oporbu da mirno dijalogom riješe sporove", stoji u priopćenju UN-a.

Češka, koja trenutačno predsjeda Unijom, pozvala je u ponedjeljak članove bloka da razmotre mogućnost pozivanja dužnosnika iranskih misija u Europi u znak prosvjeda protiv nasilja koje je slijedilo nakon izbora 12. lipnja. Švedska, koja 1. srpnja preuzima predsjedništvo Europskom unijom, u utorak je pozvala iranskog veleposlanika i prenijela mu svoju zabrinutost zbog poslijeizbornog nasilja.

Izvor: Hina

23.06.2009. 13:02:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh