« Svijet
objavljeno prije 15 godina
PROPAO STAND-BY

MMF gura Bosnu i Hercegovinu u bankrot

Federalne vlasti bivšim vojnicima i invalidima obećale su kako neće smanjivati naknade, ali to se ne sviđa Međunarodnom Monetarnom Fondu

Fotografija vijesti
Više o

MMF

,

BiH

,

bankrot

,

stand by aranžman

,

finacijski slom

,

Dragan Vrankić

,

Vjekoslav Bevanda

,

Emir Silajdžić

Bosna i Hercegovina nalazi se pred financijskim slomom i mogla bi zapasti u velike poteškoće nakon što je Međunarodni Monetarni Fond (MMF) odbio prihvatiti ustupke koje su federalne vlasti obećale razvojačenim braniteljima i invalidima, procijenili su bosanskohercegovački mediji komentirajući propast novog kruga pregovora o stand-by aranžmanu s MMF-om.

Ministar financija BiH Dragan Vrankić po povratku s bečkog sastanka s MMF-om izjavio je kako "ovo sada već postaje problem". Prema ranije načelno već dogovorenim sporazumom o stand-by aranžmanu, BiH je u naredne tri godine trebala dobiti novčanu potporu MMF-a vrijednu milijardu i 200 milijuna dolara, a ona je trebala poslužiti za konsolidiranje državnog i entitetskih proračuna, te stabilizaciju fiskalnog sustava u zemlji. MMF je, međutim, kao uvjet postavio smanjivanje proračunskih troškova na svim razinama, što su vlasti u početku i prihvatile.

Tisuće ratnih vojnih invalida i članova obitelji poginulih pripadnika Armije BiH prošlog tjedna su nasilnim prosvjedima pred sjedištem Vlade Federacije BiH iznudili obećanje kako njihova primanja ipak neće biti smanjena za deset posto kao što je to tražio IMF. Predstavnici Fonda jučer su zaključili kako su takve izmjene pisma namjere koje su im vlasti BiH ranije uputile neprihvatljive te da u tom slučaju stand-by aranžman ne vrijedi.

"Oni (IMF) su rekli da aranžman dolazi u obzir samo ako se držimo onoga što je navedeno u pismu namjere. U protivnom, oni dižu ruke od nas. Faktički su nam kazali: razmotrite, pa vidite gdje ste", izjavio je federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda za Dnevni avaz dodavši kako je sada na nekome drugome da odluči što dalje jer je osobno učinio sve što je mogao.

Federacijska vlada nadala se kako će proračunsku rupu popuniti upravo iz sredstava koje bi državi dodijelio IMF a u svrhu popunjavanja proračunskog manjka zaključila je i kredit od 153 milijuna KM s konzorcijem komercijalnih banaka koji je opet trebalo vraćati iz sredstava IMF-a.

Pomoćnik federalnog ministra financija Emir Silajdžić upozorio je kako se mogu očekivati veoma teške posljedice ne nađe li se rješenje za sadašnju blokadu pregovora s IMF-om jer u Federaciji više nema novca. U ovogodišnjem proračunu BiH zbog ukupnog pada prihoda nedostaje oko 230 milijuna eura.

Izvor: Hina

23.06.2009. 13:39:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh