« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SKUPILI SE

Biskupi objavili pismo povodom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji

POGLEDAJTE VIDEO - Hrvatski su biskupi objavili pismo s ciljem da se stane na kraj medijskim nagađanjima o stavu Crkve prema EU

(Milivoj Keber/Cropix/Infopunkt)
Više o

pregovori s EU

,

Josip Bozanić

,

HBK

,

Želimir Puljić

,

Hrvatska biskupska konferencija

,

Marin Srakić

,

Hrvatska EU

,

Ivan Devčić

,

hrvatski biskupi

,

biskupi pismo

Danas je u Tajništvu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u Zagrebu predstavljeno pismo hrvatskih biskupa povodom pristupnih pregovora za ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju.

O pismu su govorili predsjednik HBK i osječko-đakovački nadbiskup mons. Marin Srakić, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić te zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

Mons. Srakić je napomenuo kako se biskupi u prvom dijelu pisma osvrću na početke stvaranja Europske unije te istaknuo kako se podsjeća da je ideja europskog zajedništva nastala u onom dijelu Europe koji nije bio pod komunističkom vlašću.

Kardinal Bozanić je podsjetio kako su začetnici Europske unije bili političari koji su ujedinjenu Europu zamišljali na temeljima zajedničke kršćanske baštine.

"Ideju ujedinjene Europe prvi su počeli promovirati Robert Schuman, Jean Monnet, Konrad Adenauer i Alcide De Gasperi," rekao je Bozanić dodavši kako su sva četvorica bili uvjereni katolici.

Kako napominje kardinal Bozanić, u pismu se konstatira da se prvotna zamisao europskih ujedinitelja sve više zapostavlja u korist ekonomskog ujedinjenja. Ocijenio je kako je odbacivanje kršćanskih korijena posebno došlo do izražaja prigodom sastavljanja Europskog ustava u kojem se Bog i kršćanstvo uopće nije željelo spomenuti.

Napomenuo je kako je hrvatska legitimna vlast pokrenula proces da Hrvatska uđe u EU te dodao kako biskupi u svom pismu žele upozoriti na prednosti koje donosi ulazak u Europsku uniju. Svi rimski biskupi načelno su pozitivno gledali na zajedništvo europskih naroda, rekao je kardinal dodavši kako treba pozdraviti nastojanja da Hrvatska uđe u EU ali i da istodobno sačuva svoj identitet.

Mons. Devčić smatra kako se europsko ujedinjenje temelji na slobodi izbora te demokratskom funkcioniranju. "U pismu upozoravamo osim na dobre stvari, kao što su jamstvo za trajniji mir među narodima i gospodarska stabilnost, i na probleme, rekao je Devčić dodavši kako je riječ o tinjajućem nacionalizmu, gospodarskim razlikama, neprincipjelnim postupcima.

Dodao je kako se izražava i bojazan za manjine, koje bi trebale biti, kako je rekao, most suradnje među narodima.

Mons. Puljić je podsjetio kako hrvatski narod nije od jučer, te dodao kako je prepoznatljiv po svom imenu pridonosio europskoj kulturi.

Na pitanje hoće li Crkva pozvati narod da izađe na referendum kad se bude glasovalo za ulazak u EU mons. Srakić je rekao kako je referendum prigoda da se biskupi ponovno očituju, no, kako je rekao, ne treba zaboraviti da nas prije dvadesetak godina kad smo napuštali (SFRJ) nisu baš najbolje prihvaćali u Europi.

Na upit da odgovori koliko je Hrvatska zrela za ulazak u EU, kardinal Bozanić je kazao kako nitko do kraja nije spreman te dodao kako se ne smijemo samo podcjenjivati. Istaknuo je i kako nam se često pod zastavom EU podmeću određena lobistička stajališta premda ona nisu dio upravnih europskih struktura niti dio centralne politike Bruxellesa.

Na pitanje trebaju li predstavnici Crkve prijaviti državnim ustanovama slučajeve pedofilije kardinal Bozanić je rekao kako su pred zakonom svi jednaki te dodao kako se svi trebaju zalagati protiv ponavljanja tog zla u društvu. "Selektivan pristup nije dobar," rekao je. (hina/metro-portal)

22.03.2010. 16:14:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh