« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
OTVORENO PISMO

HND i novinari upozorili na tešku situaciju na Radiju 101

VIDEO - Zaposlenicima plaće kasne dva mjeseca, honorari pola godine, a doprinosi nisu uplaćeni od veljače 2009.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nina Đurđević/Cropix/Infopunkt)
Više o

HND

,

Radio 101

,

Sindikat novinara Hrvatske

,

Drago Perić

,

Igor Tomljanović

,

Trpimir Matasović

,

Petar Holenda

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Podružnica Sindikata novinara na Radiju 101 upozorili su danas na tešku socijalnu situaciju u kojoj su se zbog financijskih poteškoća našli novinari i ostali djelatnici radija te su pozvali slušatelje i javnost da podrže opstanak tog "simbola neovisnog novinarstva uz koji su odrastale mnoge generacije".

Zaposlenicima radija plaće kasne dva mjeseca, a prije nekoliko dana isplaćena im je plaća za prosinac prošle godine. Doprinosi na plaće nisu plaćeni od veljače 2009. dok honorari kasne već šest mjeseci, a honorarnim suradnicima ugovori nisu produženi nakon siječnja, iako rade isti posao kao i stalno zaposleni, upozoreno je na konferenciji za novinare.

"Sadašnje je probleme prouzročilo neodgovorno, pa i nezakonito djelovanja prijašnje uprave, produžava ih nesnalaženje nove uprave zbog razmjera zatečenih financijskih dubioza, a posljedice snose zaposlenici i suradnici", navodi se u otvorenom pismu kojeg su pročitali predsjednik ogranka HND-a Trpimir Matasović i glavni sindikalni povjerenik na Radiju 101 Petar Holenda.

U pismu se ističe kako su prihodi tvrtke u daljnjem padu, iako zaposleni zbog nove programske sheme rade više no ikad. Nova uprava, prema njihovoj ocjeni, odgovornost prebacuje na prethodnu, pa i na same djelatnike koji na izbor i rad bivše uprave nisu imali utjecaja. Zaposleni su stoga, ističe se u pismu, pod velikim psihološkim pritiskom, izloženi neprihvatljivim prijetnjama otkaza, bez plana i kriterija.

"Svjesni smo da će otkaza morati biti, ali nas boli socijalna neizvjesnost", kazao je Matasović u ime novinara koji, kako su najavili, nastavljaju raditi bez plaća, honorara i bez doprinosa.

Potporu kolegama dali su i predsjednik HND-a Zdenko Duka i predsjednica SNH Gabrijela Galić koji su pozvali upravu i djelatnike radija da zajednički rade na izlasku iz krize kako bi se sačuvao, kažu, jedan od posljednjih neovisnih radija u Hrvatskoj.

Na konferenciju za novinare odazvali su se i predsjednik Uprave Drago Perić te programski direktor Igor Tomljanović.

"Ne očekujem propast niti zagovaram propast Radija 101 već molim za strpljenje", kazao je Perić rekavši kako je namjera sačuvati sadašnji format i vlasništvo radija.

Perić je ponovio da se dug od 19 milijuna kuna akumulirao godinama te da je bivša uprava na čelu s Dariom Dusperom uz pomoć knjigovodstvenog servisa krivotvorila godišnje izvještaje, zbog čega su protiv njih podignute kaznene prijave.

Na novinarski upit o broju i mogućem višku zaposlenih Perić je rekao da je trenutno 57 stalno zaposlenih i maksimalno 30-ak honoraraca, te da je u sadašnjoj situaciji barem 20 djelatnika viška. Rekao je i da dosad nitko nije dobio otkaz osim Duspera, dok je Zrinka Vrabec Mojzeš sporazumno raskinula radni odnos.

Uprava nije uspjela dobiti financijsku pomoć grada Zagreba, iako je o tome pregovarala s gradonačelnikom, a o Radiju 101 krajem ovoga mjeseca trebala bi raspravljati Skupština grada, najavio je čelnik Uprave. (hina/metro-portal)

22.03.2010. 15:33:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh