« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
TRUDNICE, OPREZ!

Bisfenol A iz plastike opasan za nerođenu djecu!

Bisfenol A (BPA), sastojak nekih vrsta plastike, može nerođenu djecu izložti riziku od raka grudi, upozorila je francuska Agencija za sigurnost hrane (ANSES)

Hoće li potpuno zabraniti Bisfenol A?
Više o

plastične boce

,

bisfenol A

Iz Francuske stižu rezultati zabrinjavajućeg istraživanja koje je potvrdilo pretpostavke o štetnosti Bisfenola A koji je uobičajeni sastojak plastičnih boca i unutrašnje strane limenki hrane i pića. Neka su ranija istraživanja povezivala ovaj spoj s moždanim problemima, poremećajima živčanog i reproduktivnog sustava i debljinom, prenosi portal B92. 

Sada ANSES upozorava trudnice da izbjegavaju konzervirau hranu i da ne piju iz aparata za vodu s polikarbonatnim spremnicima, koji se nalaze u mnogim poduzećima i ustanovama.

ANSES ističe da BPA može biti opasan ako se unosi preko hrane ili pića, pa čak i ako se udiše ili ako se dodiruju proizvodi koji ga sadrže.

Na osnovu nekoliko istraživanja obavljenih do srpnja 2012., stručnjaci iz ANSES-a su "umjereno sigurni" da BPA predstavlja rizik za još nerođenu djecu. Riječ je o povećanom riziku od raka grudi, s naglaskom da se on odnosi na oba spola.

Pod utjecajem agencija kao što je ANSES, francuski parlament je u prosincu prošle godine izglasao da se od ove godine zabrani korišzenje BPA u ambalaži hrane za bebe, a od 2015. i u svim drugim vrstama prehrambene ambalaže. 

Na razini EU, kao i u SAD i Kanadi, BPA je zabranjen u proizvodnji bočica za bebe, ali se još uvijek široko koristi u svijetu. Sjedinjene su Države prošle godine odlučile ne uvesti opću zabranu uz objašnjenje da nema dokaza da je štetna za odrasle. 

ANSES upozorava i da bisfenol A ne bi trebalo zamijeniti kemikaljama iz iste porodice, koji snjim dijele kemijsku strukturu, kao što su bisfenoli M, S, B, AP, AF, F i BADGE, o čijem se djelovanju na zdravlje još ne zna dovoljno.
10.04.2013. 13:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh