Metro-portal.hr

objavljeno 10.04.2013. 13:02:00
TRUDNICE, OPREZ!

Bisfenol A iz plastike opasan za nerođenu djecu!

Bisfenol A (BPA), sastojak nekih vrsta plastike, može nerođenu djecu izložti riziku od raka grudi, upozorila je francuska Agencija za sigurnost hrane (ANSES)

Hoće li potpuno zabraniti Bisfenol A?
Iz Francuske stižu rezultati zabrinjavajućeg istraživanja koje je potvrdilo pretpostavke o štetnosti Bisfenola A koji je uobičajeni sastojak plastičnih boca i unutrašnje strane limenki hrane i pića. Neka su ranija istraživanja povezivala ovaj spoj s moždanim problemima, poremećajima živčanog i reproduktivnog sustava i debljinom, prenosi portal B92. 

Sada ANSES upozorava trudnice da izbjegavaju konzervirau hranu i da ne piju iz aparata za vodu s polikarbonatnim spremnicima, koji se nalaze u mnogim poduzećima i ustanovama.

ANSES ističe da BPA može biti opasan ako se unosi preko hrane ili pića, pa čak i ako se udiše ili ako se dodiruju proizvodi koji ga sadrže.

Na osnovu nekoliko istraživanja obavljenih do srpnja 2012., stručnjaci iz ANSES-a su "umjereno sigurni" da BPA predstavlja rizik za još nerođenu djecu. Riječ je o povećanom riziku od raka grudi, s naglaskom da se on odnosi na oba spola.

Pod utjecajem agencija kao što je ANSES, francuski parlament je u prosincu prošle godine izglasao da se od ove godine zabrani korišzenje BPA u ambalaži hrane za bebe, a od 2015. i u svim drugim vrstama prehrambene ambalaže. 

Na razini EU, kao i u SAD i Kanadi, BPA je zabranjen u proizvodnji bočica za bebe, ali se još uvijek široko koristi u svijetu. Sjedinjene su Države prošle godine odlučile ne uvesti opću zabranu uz objašnjenje da nema dokaza da je štetna za odrasle. 

ANSES upozorava i da bisfenol A ne bi trebalo zamijeniti kemikaljama iz iste porodice, koji snjim dijele kemijsku strukturu, kao što su bisfenoli M, S, B, AP, AF, F i BADGE, o čijem se djelovanju na zdravlje još ne zna dovoljno.
10.04.2013. 13:02:00
http://metro-portal.hr/bisfenol-a-iz-plastike-opasan-za-nerodjenu-djecu/77494/