« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
GONG upozorava:

Birači ne mogu glasati van mjesta prebivališta u oba kruga

Rok za provjeru i izmjenu podataka u popisima birača, kao i za prijave za glasovanje izvan mjesta prebivališta, je do subote, 12. prosinca.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Danijel Soldo/CROPIX)
Više o

izbori

,

GONG

,

predsjednik hrvatske

,

prebivalište

Udruga GONG u večerašnjem priopćenju upozorava da biračima, koji će htjeti glasovati izvan mjesta prebivališta u dva moguća kruga izbora za predsjednika Republike Hrvatske, to neće biti moguće zbog, kako ističu, nedopustive prakse Ministarstva uprave.

Navode dva primjera uskraćivanja biračkoga prava, pa tako birač s prebivalištem u Splitu, koji želi u prvome krugu glasovati u Zagrebu, a u drugome u Rijeci, neće moći glasovati u drugome krugu u Rijeci nego samo u Zagrebu ili Splitu, tj. mjestu svoga prebivališta. Isto tako, birač s prebivalištem u Osijeku, koji želi glasovati u prvome krugu u Beču, a u drugome u Berlinu, u drugome krugu neće moći glasovati u Berlinu, nego samo u Beču ili Osijeku, tj. mjestu svoga prebivališta.

GONG podsjeća birače da je rok za provjeru i izmjenu podataka u popisima birača, kao i za prijave za glasovanje izvan mjesta prebivališta, do subote, 12. prosinca. Birače upućuju da svoje podatke mogu provjeriti na internetskoj stranici Ministarstva uprave www.uprava.hr te putem mobitela preko 098,099 i 091 mreže šaljući porukom svoj JMBG na broj 54 54, te da više informacija mogu dobiti na www.gong.hr.

Ističu da su zatražili od Državnog izbornog povjerenstva (DIP) objašnjenje navedene procedure koji im je pak odgovorio da su i oni tražili objašnjenje od Ministarstva uprave, ali ga nisu dobili. GONG osuđuje Ministarstvo uprave zbog ignoriranja te problematike i zato što nije osiguralo tehničke uvjete za provedbu navednoga načina glasovanja u drugome krugu i smatra ministarstvo odgovornim što dio brača neće moći ostvariti svoje biračko pravo u mogućem drugome krugu izbora. (hina/metro-portal)

09.12.2009. 22:25:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh