« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
IZBACITE GA IZ PREHRANE

Bijeli kruh prijetnja zdravlju ženskog, ali ne i muškog srca

Namirnice, točnije ugljikohidrati visokog glikemijskog indeksa kod žena povećavaju rizik od srčanih problema

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

glikemijski indeks

,

srčane bolesti

,

ugljikohidrati

,

grah

,

bijeli kruh

Ugljikohidrati s visokim glikemijskim indeksom (GI) kao što su bijeli kruh i sladoled izlažu konzumente većem riziku od srčanog udara, ali čini se da se to ne odnosi na muškarce, tvrde talijanski znanstvenici. U istraživanu koje je obuhvatilo gotovo 48,000 odraslih osoba znanstvenici su otkrili da 25 posto žena koje konzumiraju uglavnom ugljikohidrate imaju dvostruko veće šanse da obole od neke srčane bolesti u usporedbi s 25 posto žena koje u svojoj prehrani imaju malo ugljikohidrata.

Kad se ti ugljikohidrati podjele u dvije skupine, s visokim i niskim glikemijskim indeksom, preciznije se odredilo da hrana s visokog GI-a povećava opasnost od koronarnih bolesti. Dakle, ukupni unos ugljikohidrata nije toliko bitan čimbenik sam po sebi koliko unos ugljikohidrata s visokim glikemijskim indeksom, navodi se u časopisu Archives of Internal Medicine. Srčane bolesti među glavnim su ubojicama u Europi i SAD-u, kao i u ostalim razvijenim i bogatim dijelovima svijeta. Prehrana bogata ugljikohidratima povećava razinu krvne glukoze i štetnih masnoća, triglicerida koji smanjuju razinu 'dobrog kolesterola' i time povećavaju rizik od srčanih bolesti. No, važno je napomenuti da nisu svi ugljikohidrati štetni. Opet se vraćamo na GI. Hrana s niskim GI-jem uključuje grah, leće, orahe, dok su bijeli kruh, krafne i sladoled visokog glikemijskog indeksa.

Kada su analizirali podatke za muškarce, kojih je u istraživanju sudjelovalo ukupno 15,171, istraživači koje je predvodila Sabina Sieri iz Fondacije IRCCS Nacionalnog instituta za tumore iz Milana nisu uspjeli pronaći povezanost koja bi sugerirala da unos ugljikohidrata, bilo visokog bilo niskog GI-a, povećava rizik od srčanih bolesti. Muškarci su dakle u prednosti. Istraživači na kraju dodaju da se ta razlika može objasniti time što muškarci i žene na razgrađuju i upijaju šećere i masnoće na drugačije načine.

14.04.2010. 10:47:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Milan
    14.04.2010. 10:54
    Glupost je neuništiva!!!! Pa zar je zdraviji crni kruh kojeg rade od bijelog brašna te ga farbaju bojom, i stavljaju u njega tko zna što ne samo da pocrni, i ono nije normalna boja. BIJELI DOMAĆI KRUH JE ZAKON!!!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh