« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ODBIJANAC

Bijeli krovovi mogli bi rashladiti gradove i ublažiti efekte klimatskih promjena

U teoriji, takvi bi krovovi odbijali Sunčeve zrake natrag u svemir i snižavali temperaturu u urbanim područjima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

globalno zatopljenje

,

bijeli krovovi

,

sunčeve zrake

,

efekt urbanog toplinskog otoka

U posljednje vrijeme aktualna je tema globalnog zatopljenja (ili zahlađenja prema nekima). U gomili zanimljivih potencijalnih rješenja tog problema pojavilo se još jedno - naime, prema rezultatima jedne mikro-studije, kad bi krovovi kuća bili bijele boje, mogli bi odbijati Sunčeve zrake i na taj način smanjivati zagrijanost gradova ali i smanjiti efekte globalnog zatopljenja. Ipak, utemeljenost takve tvrdnje tek treba biti u potpunosti provjerena, no, ideju je podupro i američki ministar energije Steven Chu što ima određenu težinu.

Keith Oleson, voditelj studije i jedan od djelatnika pri Nacionalnom centru za atmosferska istraživanja u Boulderu u Colou, tvrdi da su istraživanja pokazala kako bi bijelo krovovi, bar teoretski, mogli biti djelotvorna metoda u smanjivanju topline urbanih područja.

Inače, veći gradovi su posebno ranjivi kad su u pitanju klimatske promjene; mislimo na fenomen efekta urbanog toplinskog otoka. Asfalt, krovovi od crijepa i površine od ostalih umjetnih materijala upijaju sunčevu toplotu zbog čega temperature u gradovima rastu i do 3 stupnja Celzijevih više nego u ruralnim područjima. Detalji studije bit će objavljeni u narednom izdanju časopisa Geophysical Research Letters.

Dakle, u teoriji, bijeli bi krovovi odbijali Sunčeve zrake natrag u svemir i snizili temperaturu - odavno je poznato da bijela boja odbija, a crna upija te zrake. Oleson je s kolegama znanstvenicima uz pomoć  kompjutorske simulacije došao do zaključka da, kad bi se sve i jedan krov u jednom ofarbao u bijelo, efekt toplinskog otoka bi se smanjio za jednu trećinu.

Time bi se temperatura snizila za nekih 0,4 stupnja Celzijevih, a razlika bi se svakako osjetila tijekom dana i to naročito ljeti. Bijeli bi krovovi snizili temperaturu i unutar zgrada i kuća što bi u konačnici značilo manje korištenja rashladnih uređaja i energije. No, Oleson priznaje: „Nije tako jednostavno da se bojanjem krovova može rashladiti grad." Puno je tu čimbenika - lokacija grada, broj i gustoća krovova, način izgradnje stambenih prostora...

Oism toga, vjetar, prašina i vremenske prilike nakon nekog bi perioda potamnile krovove, a ponovno bojanje nije baš isplativo. Ipak, ideja je za svaku pohvalu.

30.01.2010. 23:59:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh