« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
JAVNI UKOR

Bijela kuća kori Karzaija, njemu nije jasno zašto

SAD-u se nimalo nije svidio Karzaijev komentar u kojem je za izborne prijevare optužio UN i zemlje koje u Afganistanu imaju svoje snage

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Afganistan

,

Bijela kuća

,

afganistanski izbori

,

izborna prijevara

Bijela kuća u petak je javno ukorila afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, zbog oštre kritike zapadnih zemalja i UN-a koje je optužio za namještanje izbora, nazivajući njegove izjave "istinski zabrinjavajućim" i tražeći "pojašnjenje" od Kabula.

Karzai je optužio zapadne vlade koje imaju snage u njegovoj zemlji, UN, te američke i britanske medije, da stoje iza prevare kako bi mu se uskratila pobjeda na prošlogodišnjim izborima.

"Na izborima je bilo raširenih prevara, ali njih nisu počinili Afganistanci nego stranci", rekao je Karzai.

Samo nekoliko dana nakon sastanka s predsjednikom Barakom Obamom, Karzai se u govoru emitiranom u četvrtak na lokalnoj televiziji želio ograditi od svojih američkih pokrovitelja, upozorivši da se koalicijske snage može gledati i kao osvajače, a ne osloboditelje njegove zemlje.

"Očito su neki od komentara predsjednika Karzaija problematični. Oni su razlog za stvarnu i istinsku zabrinutost", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

Karzai je optužio veleposlanstava u Kabulu da su pokušala podmititi članove izborne komisije, a bivšeg zamjenika šefa misije UN-a Peter Galbraitha da je orkestrirao prijevare.

"Mi tražimo pojašnjenje od predsjednika Karzaija o prirodi nekih od njegovih primjedbi. Predsjednik (Obama) je bio vrlo jasan prema predsjedniku Karzaiju tijekom vikenda, govoreći o potrebnim koracima za poboljšanje upravljanja i korupcije", rekao je Gibbs, ističući ogromni američki vojni i politički angažman u Afganistanu.

Na pitanja o planiranom Karzaijevu posjetu Bijeloj kući 12. svibnja, kazao je kako je on "za sada" na rasporedu.

Peter Galbraith je dobio otkaz u misiji UN-a jer je optužio Karzaija da stoji iza lažiranja izbora i krađe čak 30 posto glasova. Galbraith, američki veleposlanik u Hrvatskoj 1990-ih, rekao je u petak da su Karzaijevi komentari "apsurdni" i suprotni "zdravom razumu", te kako pokuju da on ne uzima za ozbiljno Obamina upozorenja.

Hamid Karzai je u petak telefonirao američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton kako bi joj prenio svoje iznenađenje odjecima koje su izazvale njegove kritike prevara na predsjedničkim izborima, rekao je jedan američki dužnosnik.

U telefonskom razgovoru Karzai je rekao da je iznenađen što su njegovi komentari izazvali pomutnju, rekao je jedan visoki dužnosnik koji je želio ostati neimenovan. On je dodao da je taj razgovor bio zadovoljavajući. (hina/metro-portal)

03.04.2010. 10:24:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh