« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ODGOVOR NA KRIZU

Borut Pahor ne vidi razloga za ostavku

Lobija ima i bit će ih, ali ne postoji nitko tko mi može telefonirati i reći da nešto moram učiniti, poručio je Pahor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Slovenija

,

Borut Pahor

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u petak da ne razmišlja o ostavci te da ne vidi mogućnost da se zbog krize osnuje tzv. "velika koalicija", nego smatra kako je njegova vlada uspješna te da zaslužuje još jedan mandat.

Odgovarajući u emisiji "Odmevi" Slovenske televizije na kritike koje su se pojavile u medijima, a u kojima se tvrdi da bi trebao razmišljati o ostavci zbog loših ekonomskih rezultata i rekordno niske potpore javnosti njegovoj vladi koju pokazuju sva ispitivanja, Pahor je rekao da Slovenija pokazuje znakove oporavka iz krize te da nizak rejting vlade u anketama ne može biti razlog ostavke.

"Ne zanima me popularnost nego samo to da Slovenija iz gospodarske i socijalne krize izađe kao pobjednica", rekao je Pahor, dodajući da ekonomski rezultati i najave za ovu i iduću godinu nisu tako loši, te da kao predsjednik vlade ima jasan plan rješenja postojećih problema.

U vezi s kritikama koje se pojavljuju na njegov račun u vladajućoj koaliciji, pa i u samoj stranci Socijalnih demokrata (SD) koje vodi, Pahor je rekao da kritike poštuje, ali da vjeruje kako je vlada uspješna i djelotvorna te da će on zato na idućim parlamentarnim izborima osvojiti još jedan mandat za sastav vlade.

"Kao sadašnji predsjednik vlade imam mandat, ali i jasnu viziju kako državu izvesti iz krize", Borut Pahor

On je odbacio kritike koje tvrde da je postao talac odnosa u koaliciji, te stranačkih i interesnih lobija, rekavši da je u svojim odlukama potpuno samostalan i odlučan.

"Lobija ima i bit će ih, ali ne postoji nitko tko mi može telefonirati i reći da nešto moram učiniti jer sam tu radi njega", energično je izjavio Pahor.

Slovenski premijer je odbacio i mišljenja da bi situaciju trebalo riješiti formiranjem prijelazne tehničke vlade, a optimistički je najavio da će stranke koje sudjeluju u sadašnjoj vladi sudjelovati i u budućoj vladajućoj koaliciji će se formirati nakon parlamentarnih izbora za dvije i pol godine.

Niječno je odgovorio i na pitanje razmišlja li o velikoj koaliciji svojih Socijalnih demokrata (SD) sa Slovenskom demokratskom strankom (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša.

"Za takvu koaliciju ne vidim razloga ni velikih mogućnosti", rekao je Pahor. Po njegovim riječima praksa u Europi pokazuje da su u specifičnim uvjetima velike koalicije uspijevale samo u Austriji, dok su u drugim zemljama u pravilu propadale i nisu bile uspješne, pri čemu je iznio primjere koaliranja dviju najvećih stranaka u Njemačkoj i Nizozemskoj. (hina/metro-portal)

03.04.2010. 09:27:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh