« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
POLITIKA U SUSJEDSTVU

BiH: "Ujedinile" se srpske i hrvatske stranke

Dragan Čović (HDZ BiH) je odbacio mišljenje kako se u Federaciji BiH radi o sukobu Bošnjaka i Hrvata, nego se, tvrdi on, radi o kršenju zakona i ustava

Dragan Čović
Dragan Čović (HDZ)
Više o

Milorad Dodik

,

BiH

,

HDZ BiH

,

Dragan Čović

,

Božo Ljubić

,

HDZ 1990

,

srpske stranke

,

hrvatske stranke

,

Mladen Bosić

Čelnici vodećih hrvatskih i srpskih stranaka u BiH, dva HDZ-a, SNSD-a i SDS-a, potpisali su u petak u Mostaru izjavu o suradnji i dogovor o uspostavi državne vlasti ističući na tiskovnoj konferenciji da ne priznaju odluke o uspostavi vlasti u Federaciji BiH koje su provele stranke okupljene oko SDP-a ocjenjujući ih kršenjem ustava i negiranjem političke volje Hrvata u toj zemlji, javlja Hina.

U zajedničkoj izjavi, koju su potpisali predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990. Božo Ljubić, SNSD-a Milorad Dodik i SDS-a Mladen Bosić, ističe se da se prilikom konstituiranja organa vlasti na razini BiH moraju poštovati načela ravnopravnosti konstitutivnih naroda te su pozvali i predstavnike bošnjačkih stranaka da započnu razgovore oko ustroja državne vlasti.

"Stranke potpisnice se obvezuju da će u skladu s načelima usuglašenim u ovoj izjavi sudjelovati u konstituiranju Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH te drugih tijela vlasti na razini BiH u skladu s izbornim legitimitetom unutar konstitutivnih naroda", navodi se u izjavi. Pri tome je navedeno da se ove stranke smatraju legitimnim zastupnicima dvaju naroda te da bi prioritet novoj vlasti trebale biti reforme u pravcu euroatlantskih integracija. Na konferenciji za novinare čelnici dviju vodećih hrvatskih i srpskih stranaka istaknuli su kako se neće moći ustrojiti državna vlast ukoliko SDP nastavi ignorirati odluke poput one Središnjeg izbornog povjerenstva BiH koje je osporilo izbor izvršne vlasti u ovome entitetu.

"Politika koju vodi SDP s jučerašnjom odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva doživjela je poraz. Ovo je poraz SDP-a koji gaji iluzije da se može predstaviti građanskom strankom, a u stvari je prikrivena bošnjačka stranka. Njima su puna usta države BiH, a ne poštuju odluke institucija te države", rekao je Dodik na konferenciji za novinare. Indikativnim je ocijenio što se OHR ne obazire na to da SDP i druge stranke ignoriraju odluke SIP-a.

Čović je odbacio mišljenje kako se u Federaciji BiH radi o sukobu Bošnjaka i Hrvata, nego se, tvrdi on, radi o kršenju zakona i ustava.

"Ovo nije sukob Hrvata i Bošnjaka, nego sukob SDP-a s pravnom državom. Spremni smo razgovarati o uspostavi vlasti, ako se poštuje ustav i zakoni, a ne da se nastavlja arogancija i bahati odnos. Mi ne želimo takvu BiH", rekao je Čović.

Čelnici HDZ-a 1990. i SDS-a Božo Ljubić i Mladen Bosić rekli su da se bez ovih stranaka ne može ustrojiti vlast na državnoj razini te da neće biti razgovora o tome dok se ne razriješi kriza koju je prouzročio SDP. Bosić je dodao kako je zabrinjavajuće što se Hrvate majorizira u Federaciji te da je to jasan signal i Srbima kakvu politiku vodi dio bošnjačkih političkih struktura u Sarajevu.

Središnje izborno povjerenstvo u četvrtak je osporilo izbor izvršne vlasti u Federaciji BiH koju su provele stranke okupljene oko SDP-a koje su najavile da će ignorirati takvu odluku. Istodobno HDZ BiH najavio je sazivanje Hrvatskog narodnog sabora i odbijanje poslušnosti neustavnim vlastima Federacije BiH.

25.03.2011. 18:31:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    SportMagazin
    25.03.2011. 23:56
    sve foteljaši njima krivo što oni nemaju fotelju pa koriste nazionalizam da dođu do nje... nema u bosni napretka dok svie oni ne shvate da su bosanci
  2. avatar
    crozona.net
    26.03.2011. 08:47
    Kako je vlast slatka i mila, dok se oni bore za fotelje narod juri u provaliju. No oni su ih birali!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh