« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
KAD ĆE IZVRŠENJE

BiH traži da se Glavašu potvrdi kazna od osam godina

Branimir Glavaš nije se pojavio na ročištu održanom na Sudu BiH po zahtjevu hrvatskih pravosudnih tijela za provedbu zatvorske kazne

Branimir Glavaš
Branimir Glavaš (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Branimir Glavaš

,

ratni zločin

,

Nikica Gržić

,

Sud BiH

,

tužiteljstvo BiH

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u ponedjeljak od vijeća Suda BiH da potvrdi kaznu od osam godina zatvora koju je Branimiru Glavašu zbog ratnih zločina nad civilima u Osijeku izrekao Vrhovni sud Hrvatske.

Na ročištu održanom na Sudu BiH po zahtjevu pravosudnih tijela Hrvatske za provedbu zatvorske kazne, sam Glavaš nije se pojavio a zamjenica glavnog tužitelja BiH Jadranka Lokmić-Misirača izjavila je kako je jasno da su ispunjeni svi uvjeti za izvršenje presude izrečene u Hrvatskoj.

Istaknula je da Tužiteljstvo BiH predlaže istu kaznu zatvora za Glavaša kao što ju je izrekao Vrhovni sud Hrvatske iako bi za isto kazneno djelo za koje je tamo osuđen Glavaš u BiH dobio najmanje 10 godina zatvora. Sukladno sporazumu o provedbi sudskih presuda potpisanom ranije ove godine između dvije države, pravomoćno izrečene presude u jednoj državi ne mogu biti preinačene u duže zatvorske kazne nego eventualno smanjene.

>> Odbjegli Branimir Glavaš se javio i obrušio na HDZ

Glavašev odvjetnik Nikica Gržić izjavio je kako je njegov branjenik, unatoč odsutnosti s ročišta, ponudio čvrsta jamstva kako će poštovati svaku odluku Suda BiH te da je spreman izdržavati zatvorsku kaznu u toj zemlji. Gržić je ipak zatražio da se Glavašu izrekne manja kazna obrazlažući to činjenicom da je osuđen za kaznena djela iz 1991. kada je i u BiH na snazi bio zakon koji je predviđao blaže zatvorske kazne za kazneno djelo ratnog zločina.

>> Branimir Glavaš prodaje svoja odličja za 100.000 kuna

Gržić je također zatražio da sudsko vijeće odgodi donošenje odluke po zahtjevu iz Hrvatske ustvrdivši kako on nije potpun te bi ga valjalo dopuniti. "Postupak za priznavanje i provedbu presude pokrenut je u Hrvatskoj i prije nego je sud u Zagrebu dobio potvrdu da je Glavaš primio presudu čije se priznavanje traži, a dostavljeni su i kontradiktorni podaci o vremenu koje je Glavaš proveo u pritvoru i koje se uračunava u izvršenu kaznu", rekao je Gržić koji je zatražio i da se cijeli predmet vrati Ministarstvu pravosuđa Hrvatske radi dopune zahtjeva.

Tužiteljica Lokmić-Misirača ocijenila je da su zahtjevi obrane neutemeljeni te da zamolnica iz Hrvatske ni po čemu nije prijeporna. Podsjetila je i da popratna dokumentacija sadržava sve potrebne podatke o vremenu što ga je Glavaš proveo u pritvoru dok je trajao sudski postupak.

Predsjednik sudskog vijeća Šaban Maksumić je zaključujući raspravu najavio da će odluka o Glavaševu slučaju biti donesena "u što skorije vrijeme". Sukladno odgovarajućem zakonu u BiH, sudska odluka mora biti donesena u razdoblju od 15 dana, a zainteresiranim stranama može biti dostavljena i pismenim putem.

Podnio tužbu zbog zastupničkog mandata

Branimir Glavaš podnio je tužbu Ustavnom sudu zbog odluke saborskoga mandatno-imunitetnog povjerenstva od 16. kolovoza, kojom je utvrđeno da mu je zastupnički mandat prestao danom pravomoćnosti presude. Glavaš navodi da se povjerenstvo poziva na zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor te na čl. 10. saborskog poslovnika da zastupniku prestaje zastupnički mandat ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora dulje od šest mjeseci.

Napominje da se u istom članku poslovnika također propisuje da, kad se po odredbama zakona i poslovnika ispune uvjeti za prestanak zastupničkog mandata, zastupnički mandat prestaje danom kad je odluku o prestanku donio Hrvatski sabor.

Glavaš tvrdi da zakonskim odredbama nije propisano da zastupniku prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran, baš s danom pravomoćnosti presude, te da stoga povjerenstvo svojom odlukom krši pravila postupka propisana poslovnikom.

Smatra da je povjerenstvo, kao radno tijelo Hrvatskoga sabora, ovlašteno "samo zauzimati stajalište i utvrđivati prijedlog akta", po kojem bi bila donesena saborska odluka o prestanku njegova zastupničkog mandata. Glavaš predlaže da se prihvaćanjem ustavne tužbe poništi odluka povjerenstva o prestanku njegova mandata, a Hrvatskom saboru naloži da o tome, u razumnu roku, donese odluku propisanu zakonom i poslovnikom. (hina/metro-portal)

20.09.2010. 12:58:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh