« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
VODOSTAJ SAVE

Poplave: Priprema se evakuacija kod Velike Gorice

VIDEO I FOTO - Izvanredno stanje proglašeno je kod općina Orle i Rugvica u Zagrebačkoj županiji, a kritično je i kod Velike Gorice

Poplave: Priprema se evakuacija kod Velike Gorice
Poplave: Priprema se evakuacija kod Velike Gorice (Mate Piškor, Bernard Čović, Nenad Dugi/Cropix)
Više o

poplave

,

vodostaj

,

Sava

Jutros u 6 sati izvanredno stanje proglašeno je na području Zagrebačke županije kod općine Orle, a u 9 sati na slivnom području grada Zagreba kod općine Rugvica, doznaje se iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Tijekom noći vodostaj Save prouzročio je probleme na području općina Rugvice i Orle, pa su noćas iza 2 sata angažirane dodatne snage na sanaciji nasipa.

Kod naselja Sop Bukevski jutros oko 4 sata voda je probila nasip, a kod Strmca Bukevskog prodrle su podzemne vode. Gradonačelnik Velike Gorice rano jutros naredio je pripreme za evakuaciju ljudi iz naselja Sop Bukevski, Čret Posavski, Zablatje i Bukevje.

Za sanaciju nasipa angažirano je 50 pripadnika Hrvatske vojske, a za prihvat oko 300 osoba pripremljena je osnovna škola Vukovina. Područni ured zaštite i spašavanja osigurao je ležajeve i deke za smještaj mogućih evakuiranih osoba.

U Ivanjoj Reci kod Zagreba poplavljena je crkva i igralište zbog izbijanja podzemih voda, priopćio je popodne zagrebački gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Gradi se zečji nasip, a gradski Ured je poslao dodatno šljunka i vreća. Trenutačno su na terenu tri dobrovoljna vatrogasna društva - Sesvete, Trnje i Ivanja Reka sa četiri ekipe kao i dežurna ekipa gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

U Istarskoj je županiji još jučer donešeno rješenje o uspostavi izvanredne obrane od poplava za slivno područje Mirna-Dragonja, pa je još uvijek zatvoren granični prijelaz Kaštel, kao i državna cesta Buje-Umag. Tijekom noći nastavljeno je ispumpavanje vode na objektima u Umagu i sportskoj dvorani u Novigradu.

U samom Zagrebu nema velikih problema i vodni val na rijeci Savi se kreće dalje nizvodno prema Sisku, gdje je proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava. Vodostaj Save kod Zagreba u ponoć je iznosio 464 centimetra, da bi potom lagano počeo opadati.

Prema procjenama nema neposredne opasnosti od poplave za područje grada Zagreba i tijekom dana se očekuje blagi pad vodostaja Save. I dalje ostaju na snazi izvanredne mjere za obranu od poplava. (hina/Infopunkt/metro-portal)

20.09.2010. 13:33:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh