« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci

"Big One" bi mogao razoriti Kaliforniju unutar 30 godina

Nova studija je pokazala da je broj velikih potresa u regiji bio brojniji nego se ranije mislilo - sljedeći razporni potres očekuje se unutar naredna tri desetljeća

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

potres

,

Kalifornija

,

iskaz

,

praznici

Razarajući potres, tzv. "Big One" mogao bi zatresti Kaliforniju puno prije nego se ranije predviđalo, pokazuje studija objavljena u petak. Istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji i Arizoni proučavali su učestalost potresa posljednjih 700 godina na rasjedu San Andreas, koji se nalazi na spoju pacifičke i američke tektonske ploče i pruža se Kalifornijom od sjevera do juga.

Studija je pokazala da je broj velikih potresa u regiji bio brojniji nego se ranije mislilo. "Ako očekujete da vam neko kaže da smo blizu sljedećeg potresa na rasjedu, pogledajte brojke", piše u priopćenju seizmologinja Lisa Grant Ludwig, voditeljica studije koja bi se trebala objaviti 1. rujna u časopisu Geologija.

Posljednji veliki potres na tom području, magnitude 7,8 po Richteru, dogodio se 1857., dakle prije više od 150 godina. Znanstvenici kažu da je pogrešna teorija o tome da se veliki potres događa na rasjedu svakih 200 do 400 godina. Geolozi ocjenjuju sa 70 postotnom sigurnošću da bi do velikog razarajućeg potresa u Kaliforniji moglo doći u sljedećih 30 godina. (hina/metro-portal)

21.08.2010. 10:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh