« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
IRAN

Reaktor centrale u Bušeru puni se gorivom

Punjenje bi, pod nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), trebalo trajati otprilike dva tjedna i završiti 5. rujna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

gorivo

,

Iran

,

IAEA

,

nuklearna centrala

,

Bušer

Operacije punjenja gorivom reaktora prve iranske nuklearne centrale u Bušeru počele su u subotu ujutro, priopćili su Iranska organizacija za atomsku energiju i ruski Rosatom.

"Operacija prijenosa nuklearnog goriva u reaktor ostvarena je 21. kolovoza u prisustvu pomoćnika predsjednika Alija Akbara Salehija, šefa Iranske agencije za atomsku energiju, i Sergeja Kirijenka", šefa ruske nuklearne agencije Rosatom koja je vodila izgradnju centrale, piše u priopćenju. Tom operacijom, prvom etapom punjenja reaktora, centrala u Bušeru službeno postaje nuklearno postrojenje.

Punjenje bi, pod nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), trebalo trajati otprilike dva tjedna i završiti 5. rujna. Trebat će potom oko dva mjeseca da reaktor dosegne 50 posto svoje snage te da se centrala od 1000 mgw pripoji električnoj mreži krajem listopada ili početkom studenoga, kazano je iz iranske agencije. (hina/metro-portal)

21.08.2010. 10:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh